Världens högsta byggnad ska stå färdig på bara 90 dagar. Det planerar den kinesiska byggherren trots motstridiga uppgifter.

Världens högsta skyskrapa ska byggas på 90 dagar

Glöm Burj Khalifa. Den berömda skyskrapan i Dubai får inte vara världens högsta länge till. Redan vid årsskiftet planeras Sky City i Changsha, i provinsen Hunan i Kina. Byggnaden kommer att torna upp sig vid Xiang-floden, och innehålla 220 våningar, jämfört med 164 för Burj Khalifa.

Men många frågetecken har lyfts om den planerade byggtiden. Flera har rapporterat om att det kommer att ta 210 dagar, i stället för planerade 90.

Men en särskild byggteknik, utvecklad av Broad Sustainable Building, BSB, gör att fem våningar kan färdigställas varje dag.
– Vi har inte lämnat något pressmeddelande utan kommer att fortsätta som planerat. Vi har inte sagt något om 210 dagar, säger företagets vice vd till Construction Week Online.

Han dementerar därmed rykten om att byggarbetet skulle dra ut på tiden. Målet är att skyskrapan ska bli färdig på bara tre månader, eller 90 dagar. Vid årsskiftet tas första spadtaget och i mars nästa år ska Sky City vara klar. Då kommer det också visa sig om tidsplanerna håller.

Hela 83 procent av byggnaden är avsett som lägenheter vilket innebär att hela 31 400 personer kan bo där. Dessutom rymmer skyskrapan skolor, sjukhus och butiker.

200 000 ton stål kommer att gå åt, enligt byggherren, och när den är färdig ska skyskrapan motstå jordbävningar motsvarande 9 på richterskalan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset