För tio år sedan var det inte ett enda land som uppfyllde Världsbankens krav för att definieras som ett ekonomisk jämställd land.
För tio år sedan var det inte ett enda land som uppfyllde Världsbankens krav för att definieras som ett ekonomisk jämställd land.

På tio år har det gått från noll jämställda länder i världen till sex stycken. Det menar Världsbanken i sin nya rapport om ekonomisk jämställdhet.

Världsbanken listar Sverige som ett av de sex länderna där det råder ekonomisk jämställdhet, rapporterar SVT.

Studien har fokuserat på flera aspekter: hur man kan styra över sina tillgångar, hur arbetsvillkor, löner och pensioner ser ut samt kring områden som berör giftermål och barn – i totalt 187 länder.

Rapporten har dock inte samlat data på sociala och kulturella aspekter som finns i olika länder samt hur lagar upprätthålls.

LÄS MER: Här är siffrorna som visar att det fortfarande inte är jämställt

Sex jämställda länder

Datan har samlats in under en tioårsperiod. Då, 2009, var det inte ett enda land i världen som uppfyllde Världsbankens krav för att definieras som ett jämställd land.

Men nu, 2019, beräknas sex länder totalt uppfylla alla kriterier: Belgien, Danmark, Frankrike, Lettland, Luxemburg och Sverige.

– Det betyder inte att det inte finns utrymme för förbättringar. Det finns fortfarande till exempel stora löneskillnader kvar, säger Rita Ramalho, chef för Världsbankens datainsamling och en av medförfattarna till rapporten till TT.

LÄS MER: Så ser löneskillnaderna ut mellan kvinnor och män

– Vi måste upplysa och göra människor mer medvetna om att länder förlorar pengar genom att inte ge lika rättigheter till kvinnor. Förutom att ge lika rättigheter till kvinnor har det här också ett ekonomiskt värde, det ökar bland annat länders BNP, säger hon, enligt SVT.

Utifrån rapportens sätt att mäta har CNN räknat ut att det kommer dröja till år 2073 innan kvinnor blir helt jämställda.

Rapporten i sin helhet hittar du här:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset