Sport

Världscupröra i O-ringen

Landslagsorienteraren vill ha längre tid mellan O-ringen och VM. Arkivbild.
Landslagsorienteraren vill ha längre tid mellan O-ringen och VM. Arkivbild.

Om två år ska O-ringen ingå i världscupen för att locka fler landslagslöpare till den stora orienteringsfesten.Men det kan ändå bli få topplöpare på O-ringen 2018 eftersom VM avgörs veckan därpå.– Om O-ringen inte kan locka VM-löpare i år, när VM avgörs om fyra veckor, hur ska det gå 2018 när VM avgörs veckan efter O-ringen, sade landslagsprofilen Jerker Lysell på presskonferensen där nyheten släpptes.

Redan förra veckan läckte nyheten ut att världscupen kommer att ingå i O-ringen vilket ska bidra till att locka fler topporienterare.

I samband med O-ringen i Sälen presenterades nyheten officiellt, men direkt framkom att tävlingsprogrammet 2018 kan motverka syftet med initiativet.

Nära VM

VM i Lettland avgörs 3-10 augusti 2018. Bara en vecka efter O-ringen. Året därpå avgörs VM i Norge den 13-18 augusti, två veckor efter O-ringen. Risken är stor att det blir ytterst få landslagsorienterare på dessa världscuptävlingar.

– Jag utgår från O-ringen och Internationella orienteringsförbundet kommer fram till ett koncept för världscuptävlingarna i O-ringen som gör det möjligt för oss att springa både O-ringen och VM, säger Jerker Lysell.

David Wästlund, som är sportansvarig på Internationella orienteringsförbundet, ser problemet:

– Jag är tveksam till att det går att flytta någon av de aktuella tävlingarna de aktuella åren. Vi får, tillsammans med O-ringen, hitta på en lösning på tävlingsupplägget som passar de aktiva.

Aktiva önskar ändring

De aktiva vill att VM i framtiden ska avgöras innan det är dags för O-ringen, för att de på ett naturligt sätt ska lockas till den stora orienteringsfesten.

Tom Hollowell, generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet svarar:

– I samband med kongressen i augusti kommer vi att diskutera ramarna för framtida tävlingsprogrammet. Men då kommer vi inte att ta hänsyn till O-ringen utan till världscupen. Samtidigt är det inte helt enkelt att bara lägga VM före O-ringen. Vi måste ta hänsyn till andra stora evenemang som exempelvis VM och EM i fotboll som lockar stort medieintresse.

Ulf Palm/ TT
O-Ringen får världscupstatus från och med 2018, men aktiva tror att orienteringsklassikern hamnar för nära inpå VM för att locka ett namnkunnigt startfält.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset