Världskändisar på besök i Stockholm finner ro i PA&Co:s trasiga glamour. Björn af Kleen smakar av Kanye Wests Stockholmsmeny.

Öppettider: Mån-Sön 17.00-00.00

Pris: Eftersom menytavlan skrivs om varje dag varierar priserna. Förra torsdagen:
Förrätt: 60-235
Varmrätt: 145-365
Efterrätt: 10-160

Missa inte: Klassikerna. Råraka, Biff Rydberg, bacon- och ostburgare, Gino (banan, kiwi och jordgubbar gratineras under vit choklad)

Undvik: att gå på myterna. Vi som inte är stammisar KAN boka bord, men först samma dag efter klockan tre.

Betyg: 5

En mening: intimt och mytomspunnet vardagsrum för medelålders kulturarbetare, som serverar ”kockmat” under devisen ”uppkäftig enkelhet”.

I en ny bok hävdar den amerikanska journalisten Tad Friend att en sanningsenlig bild av överklassen skulle likna en sjukhussal där psykiskt sargade patienter hasar runt i vita rockar. Alltså själva antitesen till den lurviga familjegemenskap som klädskaparen Ralph Lauren iscensätter i sina butikfönster.
Vad som gör överklass- och kändiskrogen PA&Co till en sådan magnetiskt fängslande Stockholmsscen är att man här får Östermalmssalongen i sjukhussalstappning. Nog trängs både förmögna och framgångsrika under kristallkronan – men atmosfären är för den skull knappast ensidigt glamourös, kultiverad eller pryd. I lika hög grad är PA präglat av skuldsatta vardagsalkoholister som nyligen genomfört sin tredje skilsmässa. Det är inte bara min iakttagelse – Claes Brittons fina historik i ”PA&Co: Mer än bara en kokbok” handlar lika mycket om tumörer som om torsksoppor. Och förmodligen är det denna patinerade och privata S:t Göranstämning som gör att artister – från Tommy Körberg via Tom Waits till alldeles nyligen Kanye West finner ett slags ro i denna rastlösa dysfunktionalitet, samtidigt som vi enkla studielånsbetalare upplever ett slags medelklassigt utanförskap.

Strax före halv elva förra torsdagen gled ensamätaren Leif Pagrotsky obesvärat – och till synes oanmäld – över till Galenskaparen Claes Erikssons fönsterbord. På min vänstra sida inledde samtidigt en korsning mellan en yxmördare och en konstgallerist en sen soppmiddag över en flaska vitt. Den där soppan, förresten, åt Kanye West till förrätt under en av sina tre middagar här i månadsskiftet. Denna potatis- och bondbönsoppa – med en klump philadelphiaost med insprängd kallrökt lax och avruga ovanpå – var som PA:s hela själ på samma gång dekadent och helande. En annan kväll grundade Kanye – han åt den världsberömda bacon- och ostburgaren väl stekt till huvudrätt – med den likaledes världsberömda rårakan med gräddfil och rom. Hemligheten bakom rårakans rustika frasighet är att köket lagar den på osköljd bakpotatis.
En fin metafor för PA & Co:s skitiga elegans.

Björn af Kleen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset