En bild från ”Barnens Världskarta” från 2010. Peter Lööv Roos tycker det är utmärkt att den nu plockats bort.
En bild från ”Barnens Världskarta” från 2010. Peter Lööv Roos tycker det är utmärkt att den nu plockats bort.

Världskartan för barn har sålts som läromedel till skolor. Men förlaget har fått kritik för att den innehåller bilder av rasistiska stereotyper – och kartan har nu plockats bort, rapporterar DN.

Det var Peter Lööv Roos 12-åriga dotter som uppmärksammade honom på den stora världskartan i uppehållsrummet på skolan. ”Kartan är jätterasistisk”, sa dottern. Något som Peter Lööv Roos höll med om.

– Det är väldigt nedsättande, kränkande stereotyper som man blir väldigt förvånad över att hitta i något som är tryckt 2010. Det påminner snarare om något från 1910, säger han.

LÄS MER: Debatt: Rasism och köttätande går hand i hand

Kartan kommer från Beta Pedagog och kallas ”Barnens världskarta”. Enligt Dagens Nyheter har den marknadsförts som världskartan som ”borde sitta i alla barnrum, klassrum, bibliotek, fritids, personalrum…”. Det står också att alla bilder är tecknade med glimten i ögat. Men Peter Lööv Roos ser inte det humoristiska i det.

– Det är märkligt att man inte reagerade på förlaget eller på skolan. Väldigt märkligt.

Han har publicerat bilder på kartan i grupper på Facebook och det har väckt starka reaktioner. Många personer har hört av sig till förlaget med kritik. Därför har nu Beta Pedagog plockat bort kartan ur sortimentet. Den huvudsakliga kritiken riktades mot en version av kartan från 2010 som nu har gjorts om.

– Jag har förstått att folk inte tyckte att den nya versionen heller var okej. Och vi vill inte bidra till någonting som verkar stötande för folk. Är det så att folk har synpunkter på våra produkter så väljer vi självklart att tillmötesgå dessa synpunkter, säger Liliane Marchert Olsson, ekonomichef på Beta Pedagog, till DN.

Peter Lööv Roos tycker att det är ”alldeles utmärkt” att världskartan nu är borttagen.

– Det var bra att de till sist plockade ner den, men det var konstigt att ingen reagerade tidigare.

►LÄS MER: Debatt: Det finns ingen rasism mot vita

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset