Nu är det dags för sista tentarushen. Jonas von Essen kan alla knep, vare sig det handlar om att klämma in de sista ekvationerna i skallen eller lära dig alla USA:s presidenter. Som tvåfaldig och regerande världsmästare i minne är han den optimala minnesguiden.

En av grenarna när man tävlar i minne är att memorera kortlekar. Jonas von Essen memorerade lite mer än 26 kortlekar vilket gav honom guld i VM.

1. Var inte ute i sista minuten
Försätt dig inte i en situation där du måste plugga som en galning i slutet. I stället för att trycka in massa saker i slutskedet är det bättre att planera och sprida ut det. Ett tips som inte har något med minnet att göra, men ack så effektivt!

2. Läs inte om och om igen
En grundläggande miss som många studenter gör är att läsa det kapitlet som är relevant om och om igen. Det är ganska dumt och ineffektivt då upprepning inte är ett bra sätt att minnas saker. Skriv i stället upp några frågor som du tror kan dyka upp på tentan och öva på dem. Fundera mer kring vad du läser och skapa bilder och minnen kring texten.

►LÄS MER: Så klarar du matten på högskoleprovet

3. Mental fusklapp
En enkel och effektiv övning är ”minnespalatset”. Den går ut på att du föreställer dig en plats, exempelvis ditt hem, där du placerar ut olika bilder du ska komma ihåg. Sammanfatta det du ska komma ihåg i olika nyckelord som du sedan placerar ut i ditt minnespalats. Ett kapitel kanske du hänger upp i köket och ett annat i vardagsrummet.

4. Historisk tidslinje
​När Jonas tävlar finns det en gren som går ut på att man ska memorera 100 påhittade historiska händelser och årtal. Det är en övning som går att överföra till sista minuten-plugg. Har du ett historieprov och verkligen har tajt om tid, skriv ner händelser och årtal och försök memorera så många som möjligt under fem minuter.

►LÄS MER: Här är pluggen som leder till jobb

5. Mentala sit-ups
​När du vill träna snabbt hemma är sit-ups en klassiker. Ett tips på minnets motsvarighet är handlingslistan. Skippa helt enkelt att skriva ner vad du ska handla och försök minnas det. Att glömma att handla något i affären är ingen katastrof, samtidigt som det är bra övning. Ett annat exempel kan vara att verkligen fokusera på att minnas alla namn när du går på fest.

6. Undvik nattsudd
I slutspurtstider är det många som stannar uppe hela nätterna för att utnyttja all tid maximalt, det är ganska dumt. Ibland kan det vara sista utvägen om man slarvat med plugget, men har man hyfsad koll på läget är sömnen ­viktigare. Plugga hårt, men på vettiga tider och sov ordentligt. Sömnlöshet ­kommer inte att hjälpa ditt minne, tvärt om.

►LÄS MER:  Så blir du bättre på att tala inför folk

7. Utmana hjärnan
Läser du en text om och om igen kanske det känns som att du kan den bra, men det är inte konstigt då du ju faktiskt just läst texten. För att minnen ska bli djupa och fastna bättre krävs att du anstränger hjärnan. Du kan likna det vid motion, för att bli starkare så måste du utmana musklerna för att de ska växa. Detsamma gäller för hjärnan.

8. Mormors ramsa
Som sista utväg har ­Jonas en ramsa som hans mormor lärde hans mamma. ”Snälla läxa sätt dig här, men inte där”. Medan du rabblar ramsan om och om igen slår du varannan gång boken mot pannan och knäna. Vid ordet ”här” träffar du huvudet och vid ordet ”där” träffar du knäna. Det finns inga vetenskapliga belägg för att den fungerar och är en absolut sista utväg.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Träna minnet