Hearthstoneproffset Jon "Orange" Westbergs favoritkort är Loatheb.
Hearthstoneproffset Jon "Orange" Westbergs favoritkort är Loatheb.

Han är en av världens bästa Hearthstone-spelare. Och vägrar att skylla på otur vid en förlust. Här är Jon "Orange" Westbergs tips för att bli bättre på Hearthstone.

I den senaste stora turneringen som svenske Hearthstone-proffset Jon ”Orange” Westberg deltog i var förstapriset en Ferrari California för nära två miljoner kronor.

Tyvärr fick han inte åka nercabbat med vinden i håret från tävlingen i Shanghai. Det hela slutade åttondelen. Ändå är stjärnan nöjd med sin insats.

– De turneringarna jag spelat i Kina har inte bara varit roliga, de lägger också mest pengar när det kommer till prispotter. Det är inte det jag spelar för, men det blir något annorlunda när man vet att man kan åka hem med en sprillans ny Ferrari, säger svensken som i skrivande stund rankas som femma i världen.

Efter att som tolvåring börjat nöta kortspelet Magic: The gathering hade den nu 22-årige svensken många av de viktigaste byggstenarna med sig när han gick över till Hearthstone. Och sedan ett par år tillbaka är det hans jobb.

LÄS MER: E-sportstjärnorna ”Ostkaka” och ”Loda”: Så valde vi nickname

Tre snabba med Orange

Favoritklass: ”Hunter och tätt efter har jag Rogue”.

Favoritkort: ”Loatheb”.

Favoritklass att möta: ”Druid”.

– Sedan jag skrev på för Team Archon 2015 så har jag inte gjort något annat. Jag andas Hearthstone, säger han.

Matematik och sannolikhetslära i all ära, men det räcker inte om man vill bli bra på spelet. För att bli bra krävs att man lägger ner tid och nöter, poängterar proffset.

Handlar inte Hearthstone mycket om tur då?

– Det är mycket mindre tur än vad man tror. Det är rätt likt poker på det sättet att det handlar mycket om riskbedömning. Man tänker ”det här är det som kan hända” om man gör på ett visst sätt. Det är alltid en serie av val som leder fram till situationen.

Trots det är det många som spelar ut oturs-kortet efter en förlust både hos casual- och proffsspelare.

– Väldigt många skyller på otur i spelet och att det inte var deras fel. Även bland proffsen. Det är viktigt att inte skylla på det och i stället se vad man kan göra bättre, säger Jon ”Orange” Westberg.

LÄS MER: Krönika: Inte märkligare att titta på e-sport än fotboll

Som proffs gäller det dessutom att ha stenkoll på metan, alltså vilka spelstilar som är populära och mest effektiva just nu.

– Att missbedöma metat kan avgöra en hel match. Det gäller att hålla sig uppdaterad om vad de populäraste lekarna är och vara förberedd på att många spelar den, säger han.

Hur ska man tänka när man bygger sin lek?

–Det beror på hur mycket erfarenhet man har. Kolla upp en lek som en riktigt bra spelare använder som du tycker ser intressant ut. Så håller du dig till den och lär dig den utan och innan. När man får känslan att nu fattar jag det. Det är en av mina favoritkänslor.

Orange tre tips för att bli bättre på Hearthstone

 Kolla på när andra spelar
”Det finns jättemånga som streamar Hearthsone och jag kollar själv på streamare för att se hur de tar sig an spelet.”

Spela tillsammans med andra
”Med två som tänker på spelet så är det svårare att göra misstag och man kan lära av varandra. Att jobba själva är ett fel som många gör.”

Skyll inte på otur
”Försök i stället att analysera ditt spel och kolla på vad du själv kunde ha gjort bättre.”

LÄS MER: Så lurade de Buzzfeed att publicera en falsk e-sportartikel

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset