Toppa chilin med lite vad du känner för: det kan vara creme fraiche, riven cheddar och en fräsch tomatsalsa till exempel.
Toppa chilin med lite vad du känner för: det kan vara creme fraiche, riven cheddar och en fräsch tomatsalsa till exempel.

Höstrusk ute, vad passar då bättre än en värmande chiligryta? Här är Jonas Crambys bästa recept.

Äntligen grytväder! Fira årets första riktiga hösthelg genom att göra det internationella långkokets klassiker numero uno: en mustig, trygg, lagom het och toppingvänlig, dippoptimerad Texas (no bean) chili. Här är min version.

Ingredienser
1 st torkad chipotlechili
2 st torkade anchochilis
2 dl vatten
1 kg högrev
1 hel vitlök
majsolja, till stekning
3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
2 tsk oregano
1 msk strösocker
1 st salt
2 färska chilis
33 cl ljust öl
1 oxbuljongtärning
Svartpeppar

LÄS MER: Superfrasig koreansk kyckling – så gör du den

Gör så här
Ta bort skaften och kärna ur den torkade chilin. Täck dem med vatten och låt sjuda ca 15 minuter.

Tärna högreven och finhacka vitlöken och stek kött och vitlök i lite olja. Stek lite i taget så att det får fin stekyta. Pudra över mjöl, chilipulver, de andra torra kryddorna, socker, salt och peppar. Finhacka och tillsätt den färska chilin. Rör om. Blixtmixa den kokta, torkade chilin med kokvattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så att det precis täcker.

Låt stå och puttra med lock minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint. Servera i en djup tallrik, toppa med lite vad du känner för: det kan vara creme fraiche, riven cheddar, hackad koriander och silverlök samt en fräsch tomatsalsa till exempel.

Ställ även fram en kall öl och en stor skål tortillachips att skopa upp hela härligheten med.

LÄS MER: Cramby: Lyxiga knäckemackor är en vardagsräddare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset