Olympiska spelen i Pyeongchang har hittills drabbats av tre dopningsfall, senast slovenen Ziga Jeglic. Vinter-OS har genom tiderna stått som värd för flera stora idrottsskandaler – här är sex som vi kommer ihåg lite extra.

Vann OS-guld – hade marijuana i kroppen

 

Den kanadensiska snowboardåkaren Ross Rebagliati tog hem OS-guldet i Nagano 1998. Men glädjen blev inte långvarig – kanadensarens dopningstester visade att han hade marijuana i kroppen och han fråntogs guldmedaljen.

Marijuana fanns dock inte med på listan över förbjudna ämnen och när beslutet överklagades fick Rebagliati tillbaka sin guldmedalj. Händelsen kommer förmodligen att förbli unik, eftersom marijuana inte längre är tillåtet i OS.

OS-ledningen tog mutor

Vinter-OS 2002 avgjordes i Salt Lake City, USA. Spelet bakom kulisserna för att OS skulle hamna där visade sig vara smutsigt. På slutet av 90-talet avslöjades det hur ledamöter i Internationella olympiska kommittén, IOK, tagit emot mutor för att ge spelen till Salt Lake City.

Senare visade det sig att det förekommit mutor även inför sommar-OS i Sydney 2000 också. Flera ledamöter i IOK tvingades avgå som följd av korruptionsskandalerna. 

Johann Mühlegg

Tysken som blev spansk efter flertalet bråk med det tyska skidförbundet. Under OS i Salt Lake City vann längdskidåkaren tre guld för sitt nya land – men fråntogs alla i efterhand på grund av dopning.

På distansen 30 kilometer fristil knäckte Mühlegg alla, bland annat den svenska skidkungen Per Elofsson som tvingades bryta efter halva loppet. Elofsson försökte förgäves hänga med i den dopade tyskspanjorens höga tempo. Svensken tilldelades ett brons retroaktivt.

Svenskens dubbla medborgarskap

Tre Kronors back Ulf Samuelsson var bärande för det svenska laget i Nagano-OS 1998. Men han fick inte spela hela turneringen. Under sin tid i NHL hade Samuelsson skaffat sig ett amerikanskt medborgarskap – det var inte tillåtet i Sverige på den tiden. Det svenska medborgarskapet upphörde att gälla och Samuelsson diskvalificerades från att fortsätta i turneringen.

Sverige förlorade kvartsfinalen mot Finland och Samuelsson spelade aldrig mer för Tre Kronor.

Konståkare misshandlades inför spelen

En dryg månad före OS i Lillehammer 1994 attackerades den amerikanska konståkaren Nancy Kerrigan (på bilden) efter en träning. Gärningsmannen slog Kerrigan över knät upprepade gånger – men hon repade sig och kunde delta i OS. Snart visade det sig att attacken beställts av Kerrigans största konkurrent Tonya Hardings ex-man.

När de båda åkarna möttes på isen i Norge gick Kerrigan vinnande ur striden. Hon tog en silvermedalj, Harding kom på åttondeplats.

Värmde upp kälkar

 

Tre östtyska åkare, Ortrun Enderlein, Angela Knoesel och Anna-Maria Müller, låg alla bra till i rodeltävlingen i Grenoble-OS 1968 efter de första rundorna.

Sen diskades de. Anledningen? Östtyskarna hade värmt upp kälkarnas medar för att kunna åka snabbare. I stället för tre östtyskar på prispallen slutade det med en italienare på förstaplats – medan två västtyskar tog hem silver- respektive bronsmedaljen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset