Lantbrukaren Lennart Nilsson uppmanar till regndans.
Lantbrukaren Lennart Nilsson uppmanar till regndans.

Det är varmt, soligt och väldigt torrt i nästan hela Sverige. Många gläds över det, men allt har en baksida. Böndernas skördar är nämligen i farozonen.

Lennart Nilsson, lantbrukare och ledamot i Lantbrukarnas riksförening, säger att torkan riskerar att förstöra väldigt många bönder skördar.

– Grödorna är väldigt stressade av torkan. Hittills har torkan påverkat tillväxten ganska ordentligt, och på många ställen har grödorna torkat bort redan nu, säger han.

LÄS MER: Rekordmånga danska bönder blir ekologiska

Han säger att det är för tidigt att säga exakt hur det här kommer påverka årets skörd. Men torkan har redan visat negativa effekter.

– Väldigt många bönder är väldigt oroliga just nu. Om skörden blir dålig kommer det både påverkat fodret till djuren, men också böndernas ekonomi. Om vi inte får regn snart kan det gå väldigt illa, säger han.

Det är inte så enkelt att bara vattna åkrarna. Man måste nämligen ha miljötillstånd och de som har ett sådant bevattnar sina åkrar hela säsongen, säger Lennart Nilsson.

– Det är inte bara att sätta en slang i en bäck. Det är nästan bara de som odlar potatis och grönsaker som använder bevattning. Det är sällan lönsamt att bevattna åkermark, säger han.

Torkan är faktiskt så extrem som den verkar. Lennart har varit bonde sedan 1990. Han minns bara ett år det har varit liknande, och det var 1992.

– De som varit med riktigt länge säger att det inte varit så här torrt sedan 1956.

LÄS MER: Hoppar av ”Bonde söker fru” – hittat kärleken

Om torkan fortsätter kan det dels bli svårt att mata böndernas djur och spannmålslagrena kan ta slut, vilket kommer påverka matpriserna.

– Det enda man kan göra nu är att uppmana folk att göra regndanser, säger Lennart Nilsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lantbruk värme