För första gången använder sig Trafikverket av värmekameror på tågspår – för att förhindra dödsolyckor och självmord. ”Spårspringandet är ett stort problem för oss”, säger Christer Ahlin på Trafikverket i Västra Götaland.

Mellan 2010 och 2014 omkom 76 obehöriga som befann sig på banområden. Under samma period rapporterades 391 självmord och/ eller självmordsförsök, skriver SVT Nyheter

För att minska antalet dödsolyckor på spåren lanserar Trafikverket i Västra Götaland för första gången ett pilotprojekt med värmekameror på banområden, men även stängsel som ska försvåra för passerande över spåren i Lerum och i Skövde. 

►LÄS MER: Polisen: Ung person hoppade framför tåg – vittne började filma

De nya värmekamerorna skall ge Trafikverket möjligheten att se och mäta hur många som faktiskt korsar spår på ett farligt sätt. 

– Syftet är enkelt: Vi vill få en bild av hur mycket spårspring vi har i området och med kamerans hjälp minimera spårspringet som är ett stort problem för Trafikverket, säger Christer Ahlin på Trafikverket i Västra Götaland till Metro. 

Värmekameran registrerar om något rör sig därefter analyseras bilderna för att kontrollera om personerna på spåret är banarbetare eller om de är obehöriga. 

– Vi vill verkligen poängtera att det är förenat med väldigt stora risker att ta genvägen över spåren, säger Christer Ahlin, enhetschef järnväg på Trafikverket Väst.

►LÄS MER: Uppmaningen på bron i Stockholm: ”Hoppa här”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset