Äntligen är det dags för årets första riktiga sommarbad.
Äntligen är det dags för årets första riktiga sommarbad.

Högsommarvärmen drar in över Sverige och med den lusten för ett dopp i det blå. Metro har tagit reda på hur det egentligen står till med vattentemperaturerna.

Efter en ovanligt kall och regnig vår och försommar har högsommarvärmen nu äntligen kommit till Sverige, med temperaturer upp emot 30 grader på sina håll under slutet av veckan.

Och när värmen väl gör entré dyker också lusten att bada upp. Men hur står det egentligen till med badtemperaturerna efter alla kyliga veckor? De är åtminstone inte inbjudande för alla badkrukor.

► LÄS MER: Här blir det 30 grader – och så länge stannar högsommarvärmen

– Tittar vi på havstemperaturen så ligger den runt 13-14 grader i Stockholmsområdet, och runt 14-15 i Göteborg och Malmö. De stora sjöarna, som Mälaren, borde vara ett par grader varmare, säger Nitzan Cohen, meteorolog på väderinstitutet Foreca. 

De låga temperaturerna beror på den ovanligt kalla och molniga försommaren.

– Det har inte funnits något tillfälle för solen att värma upp vattnet. I bland kan vi ha nästan 20 grader redan i början av juni, men nu är haven och även Mälaren ganska kyliga, säger Nitzan Cohen. 

För att vattnet ska värmas upp krävs mycket solnedstrålning i vattnet och varma temperaturer såväl dagtid som nattetid. 

LÄS MER: Så här illa kan det gå om du badar på fyllan

– För att få de riktigt behagliga badtemperaturerna så behöver vi ha en varm period en längre tid, med sommartemperaturer på natten, mellan 13 och 16 grader som lägst. Och så får det gärna vara minst 20-25 grader på dagen. 

Når vi upp i behagliga temperaturer den här veckan?

– I mindre sjöar absolut, där kan det bli varmare väldigt snabbt. Men i de större sjöarna och i havet kan det bli svårt att komma upp i 20 grader. Kanske i någon vik i skärgården eller i någon isolerad del av de lite större sjöarna, säger Nitzan Cohen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder