Det har inget varit så varmt i Uppsala som det var under måndagen sedan 1947. Foto: IBL.
Det har inget varit så varmt i Uppsala som det var under måndagen sedan 1947. Foto: IBL.

Den extrema värmen håller i sig. På måndagen uppmättes 34,4 grader i Uppsala – den högsta temperaturen på 71 år.

Samtidigt utökar SMHI sin varning för höga temperaturer att gälla även Gotland och Västernorrland.

Torkan och värmen fortsätter och breder ut sig över landet. Sedan i helgen råder klass 2-varning i länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. Men även boende i Östergötland, Dalarna samt Gävleborgs och Västernorrlands län brottas sedan flera dagar med mycket höga temperaturer och nu klass 1-varnar SMHI även för länen Gotland och Västernorrland.

Under måndagen slogs värmerekord i Uppsala när kvicksilvret nådde 34,4 grader – den högsta uppmätta temperaturen sedan 1947.

Även om det varit ännu varmare tidigare så var det ett tag sedan, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog SMHI.

Preliminära siffror visar även att tropisk natt inträffat på flera orter i landet under natten mot tisdag. En tropisk natt innebär att temperaturen aldrig går under 20 grader.

Det är främst kuststationer som skulle kunna ha haft tropiska nätter och som har haft några stycken tidigare i år. Men i inlandet så tänker jag att det inte har varit det i natt, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog SMHI.

Fakta: SMHI:s vädervarningar

Klass 1-varning: Maximal dygnstemperatur på 30–32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Klass 2-varning: Extremt höga temperaturer. Maxtemperaturer på över 30 grader fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Källa: SMHI

LÄS MER: Experterna om megatorkan: Måste förbereda oss på värre

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset