Kartan visar maxtemperaturer i respektive land, den 5 juni 2018.
Kartan visar maxtemperaturer i respektive land, den 5 juni 2018.

Det är inte bara i Sverige som det har varit ovanligt varmt under försommaren. Den senaste veckan har det slagits värmerekord runt om i hela världen. "Vi borde ha börjat oroa oss tidigare", säger klimatexperten Martin Hedberg.

Maj månad var den varmaste som någonsin har uppmätts i Sverige. Temperaturnoteringar närmare 30-strecket förekom på flera håll i landet.

LÄS MER: Rankning: De är partiet med sämst miljöpolitik: ”Frågorna är vinklade”

Den senaste veckan är inget undantag, även om man kollar globalt. På flera platser runt om i Asien, Nordamerika, Mellanöstern och i Europa, har det uppnåtts värmerekord, rapporterar Washington Post.

Risk att människor dör

Det är klimatanalystjänsten Climate reanalyser som har tagit fram siffrorna. Martin Hedberg, meteorolog och klimatexpert, menar att detta i allra högsta grad har med den globala uppvärmingen att göra.

– När vi slår de här rekorden där både högsta temperaturen och den högsta lägstatemperaturen har uppnåtts, har det med största sannolikhet med klimatförändringarna att göra, säger han till Metro.

Händer det i juli-augusti så innebär det en värmebölja där människor avlider i Sverige

Det högtryck som har legat över Sverige sedan i maj är en konsekvens av att polarisen smälter, hävdar Martin Hedberg.

– Maj var ju osannolikt varm här i Skandinavien. När isarna i Arktis smälter påverkar det jetvindarna som då hamnar lättare i en låsning och högtrycket ligger kvar på samma ställe. Den situationen har alltid förekommit, men det har blivit vanligare och är mer långvarigt. Värmeböljor är hundra gånger så vanliga i dag som på 1960-talet, säger han.

Han fortsätter:

–  Om en sådan här blockering varar i en månad med samma högtryck på samma ställe får vi torka, vilket hände i maj. Frågar man jordbrukarna var de inte jättenöjda, deras mark har torkat och de får inget foder till djuren. Om samma sak – långvarig värme med 5-10 grader högre temperatur än vanligt – händer i juli-augusti så innebär det en värmebölja där människor avlider i Sverige.

LÄS MER: Meteorologen om extrema majvädret: ”Hade detta hänt i juli hade vi fått 45 grader”

”Läge att oroa sig”

Enligt Martin Hedberg finns det stor anledning att oroa sig. För att råda bot på problemet måste man kollektivt rannsaka sig själv, menar han.

– Det finns det absolut, vi borde ha börjat oroa oss tidigare. Det blir mer och mer uppenbart, följderna av vad människor har gjort. Vi måste både minska påverkan på klimatet och anpassa oss till det som numera är oundvikligt. Gör vi för lite idag så blir bördan desto större i morgon.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset