Att Macchiarini-affären inträffade på Karolinska institutet förvånar inte idéhistorikern Sverker Sörlin.
Att Macchiarini-affären inträffade på Karolinska institutet förvånar inte idéhistorikern Sverker Sörlin.

Turerna kring Karolinska institutet och sjukhuset går bortom en skandal. Det är betydligt värre, säger idéhistorikern Sverker Sörlin till TT. Att det hände just på Karolinska institutet förvånar honom dock inte.

Det finns inget i den svenska vetenskapshistorien som kan jämföras med turerna kring kirurgen Paolo Macchiarini och dennes verksamhet på Karolinska institutet och sjukhuset.

Det säger professor emeritus i vetenskapshistoria, Tore Frängsmyr.

Här finns misstankar om forskningsfusk, uppenbara brister hos de högst ansvariga och inte minst det faktum att två av de tre patienter som Macchiarini experimenterade med syntetiska luftstrupar på i dag är döda.

– Det är katastrofalt. KI har ju varit bäst i Sverige, legat i topp på alla listor, och så händer det här, säger Tore Frängsmyr till TT.

"Tragedi"

Att Macchiarini ägnat sig åt medicinsk forskning gör händelserna "särskilt upprörande", enligt Frängsmyr.

– Vi tror att läkare räddar liv, men så visar det sig att han experimenterar med liv. Det är klart att det får förödande konsekvenser för KI:s anseende.

TT har utan framgång sökt kirurgen Paolo Macchiarini för en kommentar.

Statsminister Stefan Löfven kallar Macchiarini-affären för en skandal.

– Det är ingen tvekan om det. Den rapport som kom i går gör nog, med rätta, många ganska förbannade, säger Löfven.

Sverker Sörlin, professor vid avdelningen för historiska studier på KTH i Stockholm, tycker däremot att epitetet skandal är för svagt.

– Det här går bortom en skandal. Det är en djupt berörande tragedi. Det riktigt förfärliga är att man har spekulerat med människors liv, säger han.

Att det hände just på Karolinska institutet förvånar honom dock inte.

Nobelstänk

– Min förståelse är att Karolinska institutet har varit mer elitistiskt än många andra universitet. Det är ett ord med flera betydelser, men en är att man är beredd att ta risker för att nå så högt som möjligt och då kanske det också är mer lätt hänt att man är beredd att tumma på regelverken, säger han.

Enligt Sverker Sörlin behövs nu en "grundlig genomgång" för att komma tillrätta med problemen:

– Eftersom det av allt att döma sitter i kulturen måste man göra djupgående förändringar, snarare än bara kosmetiska justeringar. Självklart har Karolinskas rykte skadats. Det ser man redan.

Bertil Ericson / TT
Tuff vecka. På måndagen fick Karolinska institutets tidigare rektor Harriet Wallberg lämna universitetskanslersämbetet. På tisdagen petades hon från Nobelförsamlingen.
Folke Hellberg/TT
"Katastrofalt". Tore Frängsmyr, professor emeritus i vetenskapshistoria i Uppsala, tycker det är extra allvarligt att Paolo Macchiarini var verksam inom medicinsk forskning.
Henrik Montgomery/TT
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, kräver nu att Karolinska institutet tar tag i problematiken och gör en omstart.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset