TT
Flyktingar lämnar inte sina hemländer för skojs skull, skriver SANDOCA. 

Låt oss tala klarspråk – flyktingar flyr inte till Sverige eller ett annat västland för att det är roligt. Det är inte ett lätt beslut att lämnar familjer, vänner ­eller ett skyddsnät som man sedan länge har byggt upp bakom sig. Det är psykologisk jobbigt och krävande att anpassa sig till en annan livsill, miljö, kultur med mera. Jag vet vad jag talar om för jag kom själv till Sverige från ett afrikanskt land.

Politiker i väst verka numera mest bry sig om sina egna länders ekonomiska och säkerhetspolitiska intressen och ignorera hur folk i Afrika eller Mellan-östern har det. Vem vågar i dag kritisera en auktoritär förtryckare om denne samtidigt förser väst med olja, gas, råvaror eller som på andra sätt värnar västs intressen? I vissa fall det är till och med äckligt att se hur en del av dessa auktoritära skurkar bemöts när de är på besök i väst – röda mattor rullas ut hit och dit.

Väst måste börja ta sitt ansvar – skurkarna till ledare måste avsättas i stället för att bli ”handelspartners” till västländer – då kan ländernas invånare bo kvar och bygga sin egen framtid i stället för att tvingas bli flyktingar!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset