Trollen på bilden har ingen koppling till Skarvberget.
Trollen på bilden har ingen koppling till Skarvberget.

En sträcka på E4 norr om Gävle har länge drabbats av många mystiska olyckor. Nu riktas anklagelserna mot ett minst sagt oväntat åt – arga vättar och troll som kan tänkas bo djupt inne i skogen tros kunna ligga bakom olyckorna.

På 15 år ska det ha inträffat minst 59 olyckor på E4 i höjd med Skarvberget norr om Gävle . Enligt Trafikverket sticker sträckan ut när det gäller olyckor och incidenter – något som delvis beror på att omkörningssträckorna är korta och att vägen lutar lite på grund av att den byggts enligt en gammaldags metod, skriver Arbetarbladet.

Sträckan har genom åren också kantats av en rad mystiska olyckor. Tre gånger ska fordon ha börjat brinna under sin färd förbi Skarvberget, flera förare ska ha drabbats av plötsliga sjukdomsfall på samma ställe och många bilar ska dessutom ha fått punktering och tekniska problem precis där.

Vissa boende i trakten tror att de mystiska olyckorna kan förklaras av att det bor övernaturliga väsen i skogarna intill. Väsen som ilsknade till när vägen byggdes på 1980-talet och därför vill ge igen.

– På några möten som jag var på i samband med vägbygget fick jag veta att Trafikverket fått ganska många brev där det frågades "hur i helvete kan ni bygga en väg över platsen där trollen bor?". Jag har inte sett breven själv men de ska ha kommit från en trollgumma ute i skogarna, säger en person som Arbetarbladet har pratat med.

En annan teori är att det är tomtar som spelar spratt på vägen. Och på forum på nätet ska det talas om vittra – ett folk som likt vättarna bor under marken, i stenblock eller i gamla träd. Motorvägen norr om Gävle ska ogillas av vittrorna, därav alla olyckor.

– Det är trollska områden där uppe i de skogarna. Det skulle inte förvåna mig om det finns hemliga dokument över saker som de stötte på när de skulle bygga vägen, säger en annan boende i området till Arbetarbladet. 

Trafikverket ska däremot vara minst sagt skeptiska till teorin om att övernaturliga väsen skulle ligga bakom den stora mängden olyckor vid Skarvberget, skriver Arbetarbladet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset