Barn- och ungdomspsykiatrin mörkar långa köer, enligt SVT. Arkivbild.
Barn- och ungdomspsykiatrin mörkar långa köer, enligt SVT. Arkivbild.

Barn- och ungdomspsykiatrin står inför en svårlöst ekvation. Det är akut brist på psykologer och barnpsykiatriker och samtidigt ökar tillströmningen av nya patienter.

– Det är ansträngt över hela landet. Fler ungdomar mår dåligt och vi har också fått ett tillskott av många nyanlända ungdomar, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisansvarig inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Den utökade vårdgarantin för barn och ungdomspsykiatrin innebär att ett första besök ska erbjudas inom 30 dagar. Inget landsting har i år lyckats med detta till 100 procent och bara en tredjedel av landstingen har klarat av att erbjuda ett första besök till mer än 90 procent av de sökande inom 30 dagar.

Vårdgarantin innebär också att fördjupad utredning eller behandling måste komma igång inom max ytterligare 30 dagar och även här brister många landsting.

En verksamhetschef i Linköping bekräftar för SVT Nyheter att man fått ta till gruppsamtal för att leva upp till garantin. Men sedan kan barnen få vänta lång tid innan en utredning genomförs av psykolog.

Ing-Marie Wieselgren har inga belägg för att det finns landsting som medvetet fuskar med statistiken, men understryker att hela poängen är att landstingen ska kunna jämföras.

– Om man får vänta så ska det beskrivas som väntan, säger hon till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset