Växjö får jubla igen. Arkivbild.
Växjö får jubla igen. Arkivbild.

Mållöst i mer än 48 minuter.Sedan: fyra snabba mål av Växjö.– De är våra största rivaler, sade Josh Hennessy efter 4–0-segern mot Skellefteå.

Växjö och Skellefteå har haft många sevärda möten de senaste åren. I fjol möttes de i SM-final (Växjö blev svenska mästare) och tidigare i år drabbade lagen samman i SM-semifinal (Skellefteå vann).

– Vi har haft två episka serier mot dem. De tar alltid fram det bästa av oss. Vi visar tålamod och det här var en av våra bästa prestationer över 60 minuter den här säsongen, sade Växjös amerikan Josh Hennessy, 31.

Han, Erik Josefsson och Liam Reddox i fjärdekedjan var nära att göra 1–0 till Växjö tidigt i den tredje perioden.

Men målet uteblev trots trippelchans.

– Vi var lite besvikna efter det bytet, att inte pucken gick in. Men vi visade tålamod och hade några bra byten efter det, sade Hennessy.

Två av dessa renderade i mål: 2–0 och 4–0.

Vid Växjös andra mål – bara 19 sekunder efter att Geoff Platt nätat för fjärde matchen i rad – snodde Hennessy pucken vid sargen, bröt sig in framför kassen och blev senare även sist på pucken i röran. Eller?

Första målet

Själv visste han inte vad som hände eller hur pucken tog sig in i mål. Oavsett: i hans målkolumn i SHL den här säsongen står det nu en etta i stället för en nolla.

– En lättnad. Det är hårt mentalt för mig att inte göra mål. Man frågar sig själv vad som händer och man blir frustrerad. Men det här borde hjälpa mig framöver, sade Hennessy.

Efter att Olli Palola satte sitt friläge till 3–0 stötte Erik Josefsson in slutresultat – endast 2.26 efter ledningsmålet.

– Det var en unik match. Det var så tajt i två perioder och det som hände i tredje var inte riktigt vad vi förväntade oss. Vi förberedde oss inför tredje på en tajt match och att vinna med ett, sade Hennessy.

– Men vi gjorde en bra tredjeperiod och gav dem inte möjligheter att bygga upp speciellt mycket offensivt.

Är det speciellt att slå just Skellefteå?

– Ja, det är bra för självförtroendet att ha en sån här match mot dem. I alla fall sedan jag har varit här är de våra största rivaler och det finns likheter mellan hur vi och dem spelar.

Ny femma

Växjö tar i och med segern klivet upp till en femteplats i SHL.

– Vi har höga förväntningar på oss själva. Det finns fortfarande mycket att jobba på, men det här är absolut något att bygga på.

Bert Robertsson, assisterande tränare i tabelltian Skellefteå, sade så här efter matchen:

– En av de mest solida insatserna vi har gjort i Växjö någonsin. Siffrorna speglar inte matchen och vi blir hårt straffade. Men vi behöver bli mer desperata för att göra mål. Man måste in och grisa ner sig och attackera hårdare mot målet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset