Att växtätare är veganer verkar inte vara så självklart ändå. En mängd studier och iakttagelser har visat hur hjortar, kor och får börjat få smak på kött.

När forskare i North Dakota, USA, satte upp kameror för att studera fågelbon räknade de med att se de vanliga objudna gästerna som kalasade på de försvarslösa ungarna. Rävar och vesslor plundrade ett bo var medan ekorrarna stod för tretton räder. Men ett annat djur visade sig ha en större aptit på kött än alla de andra, rapporterar IO9. 

Vitsvanshjortar kalasade på de nyckläckta ungarna direkt ur boet, visade det sig. Det är inte första gången hjortarnas aptit på kött har studerats. När forskare i Kanada satte upp nät för att fånga och studera fåglar märkte de hur hjortarna kalasade på fåglarna som forskarna så snällt hade fångat åt dem.

Många privatpersoner som filmat hjortar beta i trädgården har också chockats när plötsligt en fågel slinker in i gapet. 

Fenomenet med gräsätare som vänder sig till kött verkar finnas på flera kontinenter. En bonde i Indien har laddat upp en video på en ko som mumsar i sig en nykläckt kyckling och i Skottland har både hjortar och får som sätter i sig fågelungar dokumenterats.

En teori är att växtätarna kompletterar med kött under perioder när de har ett extra stort näringsbehov, till exempel när deras horn ska växa. En annan teori är att det har pågått hela tiden, men att vi utgått från att växtätare bara äter växter och inte lagt märke till det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset