Häftiga bilbränder på Kronogården i Trollhättan.
Häftiga bilbränder på Kronogården i Trollhättan.

Polisen misstänker att nattens bilbränder i Västra götaland kan vara organiserade. I vissa fall kastade ungdomsgäng sten mot polisen.

En våg av bilbränder rapporteras från flera håll i landet under måndagskvällen och natten.
I Stockholmsområdet har bilar satts i brand i Stockholm, Uppsala och Åkersberga. I Västsverige drabbades Göteborg, Trollhättan, Lysekil och Falkenberg. I Skåne har bilar brunnit i Malmö och Helsingborg, rapporterar polisregion Syd.

I Västsverige kom larmsamtalen till polisen tätt vid niotiden på måndagskvällen.

Organiserat via internet?

Polisen misstänker att bränderna är en organiserad aktion.
– Vi vet av erfarenhet att sådana här bränder oftare inträffar veckan före skolstart än andra veckor. Men det är klart att när så mycket händer strax efter klockan 21 så kan vi inte utesluta att det är någonting som har skett över nätet. Vi tittar på det men det är för tidigt att säga att det var så, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen region Väst, till TT.

Flera boende har vittnat om maskerade ungdomar som befunnit sig kring brandplatserna. Ingen person är gripen på någon av platserna, men flera misstänkta har identifierats enligt polisen.

I Göteborgsområdet brann det bland annat i Gårdsten, Hjällbo och Frölunda. Grupper av ungdomar kastade sten och eldade. Totalt sattes cirka 50 bilar i brand och cirka 35 bilar skadades.

Ungdomsgäng attackerade polisen

I Trollhättan attackerades polisen av en ungdomsgrupp på uppemot 40 personer. Sex bilar brann och vägar blockerades av unga stenkastare.

Polisen har inga uppgifter om personskador.
– Men man ska ha klart för sig att många i de här bostadsområdena är väldigt oroliga. Man vill inte ha det så här. Det är en liten klick som har förstört det för många, säger Ulla Brehm på polisen i region Väst till TT.

I Skåne ser polisen inget direkt samband med den kraftiga brandvågen i Göteborgsområdet, enligt polisen.

I Stockholm, Uppsala och Åkersberga brann totalt 13 bilar. Men inte heller där rapporterades om attacker mot polisen liknande de i Göteborg och Trollhättan.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset