Vi är inte där längre. När ordet normalt indikerade att någonting var bra. Jag vet inte riktigt när skiftet gjordes, men sällan har ordet normalt använts för att rättfärdiga dåliga vanor så mycket som nu.

”Klart du ska äta några bullar till fikat, det är ju bara normalt”.

►LÄS MER: "Jag åt en pizza – titta inte på mig som om jag injicerat heroin"

Det är normalt. Låter ju spontant som någonting bra. Men ofta används ordet normalt bara som en ursäkt till osunt leverne. Jag ifrågasätter ofta det här, vilket sällan är populärt hos dem jag ställer mot väggen. Att ens beteende är normalt verkar ses som den ultimata ursäkten och många värnar om den bortförklaringen som det vore deras sista liter vatten i Sahara.

Att leva osunt, äta dålig mat och bortprioritera träningen är i dag normalt. Men att någonting är normalt innebär inte att det är bra – det innebär bara att du följer strömmen. Vill du vara hälsosam eller vältränad i dag kommer du därför vara så illa tvungen att sticka ut. Något annat sätt finns knappt. Det är inte normalt att röra på sig en gång i halvtimmen som kontorsarbetare, det är inte normalt att skippa kanelbullen vid fikat och det är inte normalt att välja bort vinflaskan när det vankas helg. Det är heller inte normalt att cykla till jobbet om tunnelbana finns till förfogande och det är självklart inte normalt att börja dagen med ett träningspass när denna tid i stället kan användas till att snooza.

Jag har flera vänner som ofta praktiserar denna förklaring till sina dåliga matval och undermåliga träningsvanor. Men när jag försöker förklara att deras beteende inte är bra trots att de är normala, känns det mest som att jag ropar under vatten. De är inte mottagliga för den typen av information, oavsett hur högljudd jag är. Att de självmant puttar ner sin fysiska utveckling i diket verkar inte vara något som bekommer dem. Det är ju normalt, som de själva hade uttryckt det.

►LÄS MER: "Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med"

Vad som är normalt bedöms oftast efter vad genomsnittspersonen gör. I dag innebär det att träna dåligt, äta dåligt och i övrigt röra på sig för lite. En bra indikator på att du lever hälsosamt är därför att du sticker ut med besked. Att du får gliringar vid fikabordet. Att andra tycker du äter onormalt. Att de inte tycker du har något liv för att du tränar fem timmar i veckan. För vill du vara hälsosam i dag måste du skilja dig från mängden.

Att vara normal är inte alltid något positivt.

Fotnot: Texten har tidigare publicerats på Tyngre.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt