Arbeta gratis. Låter det lockande? Volontärarbete ger mycket annat än pengar, som erfarenhet, en möjlighet att hjälpa till och nya kontakter. Metro Student har samlat ihop de bästa tipsen för dig som drömmer om att göra skillnad.

Shutterstock

Gör det av rätt anledningar
Ingen blir volontär för att tjäna de stora pengarna. Din ”lön” kommer istället att vara en möjlighet att hjälpa till, få nya kontakter och en erfarenhet för livet som dessutom ser fin ut på ditt cv. Engagemang och passion är väldigt viktigt. Välj ett projekt du brinner för och som ligger dig varmt om hjärtat.

Krav på erfarenhet
Om du ska arbeta som volontär under en längre period ställs ofta högre krav på erfarenhet. Kraven varierar från jobb till jobb men det brukar handla om yrkesutbildning alternativt några års yrkeserfarenhet. Språkmässigt räcker det ofta med en god kunskap inom engelska, och om du utöver detta kan ett inhemskt språk är det en merit.

Visum
Så länge du arbetar inom EU:s gränser behöver du som svensk medborgare inga speciella tillstånd för att genomföra ditt volontärarbete. Åker du utanför EU gäller andra regler. Visum, arbetstillstånd och uppehållstillstånd är vanliga krav för att få jobba som volontär i många länder utanför EU. Ta därför i god tid kontakt med landets ambassad i Sverige och ta reda på vilka villkor som gäller.

Förbered dig på annorlunda omständigheter

Väldigt få volontärarbeten sker i studentkorridorer där det största problemet är vems tur det är att diska. Det är ofta en bra idé att läsa på om platsen du ska till och förbereda dig mentalt på en förändring. Det kan handla om att levnadsstandarden är lägre än vad du är van vid eller bara en annan kultur.

Betala för att jobba
Många kan skrämmas av faktumet att inte bara arbeta gratis, utan att ett volontärarbete också kan innebära större kostnader. Det finns vägar runt detta, som att söka stipendium och på så sätt få ekonomisk kompensation. Annars kan du åka på vad som kallas europeisk volontärtjänst, då täcker EU-bidrag de flesta av dina utgifter.

Försäkring
Det är inte ovanligt att volontärorganisationerna själva erbjuder speciella försäkringspaket, så är dock inte alltid fallet. Se därför till att du har försäkringar som innehåller överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd ifall olyckan skulle vara framme. Var noggrann med att dina försäkringar täcker både fritid och arbetstid.

Gör en överenskommelse
När du och volontärorganisationen du valt kommit överens om uppdragets omfattning, placering, tidsperiod och så vidare, se till att få allting på papper. Det kan vara skönt att ha sitt uppdrag svart på vitt, så att du och din uppdragsgivare inte missförstår varandra.

Källor www.volontarbyran.org & www.allastudier.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset