Att koka vatten eller köpa flaskvatten är de säkraste sätten att slippa magproblem

Scanpix
Vågar man dricka vattnet?

Är det farligt att dricka kranvatten på resan? Tyvärr är det ingen lätt fråga att svara på. Vill man gardera sig är det buteljerat eller kokt vatten som gäller, även runt Medelhavet.
Is som man inte vet har gjorts av rent vatten och sedan hanterats hygieniskt är inte att rekommendera.
Samtidigt dör bakterier och de flesta virus när kranvatten kloreras, men eventuella parasiter och vissa virus överlever. Klor dödar exempelvis inte de parasiter som ger giardia eller de som ger amöbadysenteri.

KOKNING SÄKERT
Grekland hade riktigt bra vatten en gång i tiden, men nu används så mycket under turistsäsongen att källorna sinar på många öar och mängden avloppsvatten ökar kraftigt. I Thailand och på en del grekiska öar är det vanligt att man samlar och dricker regnvatten. Det är definitivt inte riskfritt. Med regnvatten följer exempelvis fågelträck.
Många hotell och restauranger i världen serverar filtrerat vatten, men det är inte heller 100-procentigt säkert. Det finns även olika filter att köpa för eget bruk, men inte heller de är helt säkra, och sköts de inte mycket noga blir de snabbt till en otäck bakteriehärd.
Kokning är det enda säkra sättet att rena vatten från de mest seglivade amöborna. Kokar man vattnet i en minut kan man känna sig tämligen säker. På högre höjd krävs längre koktid. Ta gärna med en egen vattenkokare, men tänk på att många slår av automatiskt så fort vattnet kokat upp, vilket ger för kort koktid.
Man kan också rena vatten med kemikalier. Vanligast är klor och jod. Jod är något effektivare än klortabletter. Det finns ett stort utbud av vattenreningsmedel, men inget av dem klarar alla typer av amöbor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset