Stökig valborg på sina håll i landet. Bilden är en genrebild.
Stökig valborg på sina håll i landet. Bilden är en genrebild.

Trots råkall kyla blev valborgsfirandet stökigt på sina håll runt om i landet. Polisen hade fullt upp med berusade personer och räddningstjänsten med att släcka bränder.

I Stockholms län omhändertogs 54 personer mellan klockan sex på torsdagskvällen och ett på natten. Det kan jämföras med 38 omhändertagna förra året, enligt Stockholmspolisens hemsida. Även fylleriet var mer utbrett än året tidigare liksom antalet bränder.

Dessutom knivdödades en man i Södertälje även om polisen inte tror att det dådet hade någon anknytning till Valborgsfirandet. 

– Nej det är vår bedömning att det inte har, säger Stockholmspolisen informatör Albin Näverberg till TT.

Händelsen rubriceras dock som mord.

Dessutom inträffade den svårförklarliga händelsen på Medborgarplatsen i Stockholm då en civil polisbil körde in i en folksamling och minst fyra personer fick föras till sjukhus.

Flera bränder härjade under kvällen. I exempelvis Ramshammar i Södermanland brann två ladugårdar plus ett hus och en stuga ner efter att man tappat kontrollen över en majbrasa. Åtta hus i området var i direkt fara för att ta eld, rapporterar P4 Sörmland.

Uppsalapolisen hade som vanligt mycket att göra under valborgskvällen och enligt Upsala Nya Tidning hade omkring 50 personer omhändertagits för fylleri strax före klockan 22 på kvällen.

I Lund fick polisen in anmälningar om ett rån, fem misshandelsfall och drygt hundra brott mot alkohollagen, rapporterar Sydsvenskan. Ändå betecknar Skånepolisen kvällen som hyggligt lugn.

– Ja, man får nog kalla det en lugn fest och ge det hela ett gott betyg med tanke på att det är 35 000 personer som har träffats, sade pressinformatör Stephan Söderholm på Skånepolisen till tidningen i samband med att han summerade festkvällen.

I Umeå hittade en busschaufför en sovande man i bussen sent på valborgsmässoafton. I handen höll den sovande en pistol, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Efter att busschauffören hade tagit hand om pistolen larmades polis till platsen som grep mannen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset