Tidskriften Expo har granskat våldet mot EU-migranter som tigger i Sverige.

Johan Nilsson/TT
I mars gjordes en anmälan om misshandel mot en EU-migrant vid det här lägret i Malmö.

Minst 76 attacker har riktats mot EU-migranter som tigger i Sverige under de senaste 18 månaderna. Sammanlagt rör det sig om 23 misshandelsfall, 12 mordbränder och 27 fall av trakasserier, visar en granskning av tidskriften Expo.

►LÄS MER: Tiggare fick frätande vätska kastat i ansiktet

– Vi är oroade över att vi har människor i Sverige som systematiskt utsätts för övergrepp och attacker, och över att det finns en till synes växande opinion som är väldigt hetsig mot de här människorna, säger Anders Dalso, redaktör på Expo.

►LÄS MER: Våldsam 25-åring misstänks för ny attack – nu flyr tiggarna Kista

Tidskriften har undersökt olika samlingsplatser på nätet för dem som vill förbjuda tiggeriet. Expo räknar till omkring 10 000 medlemmar i de olika ­forumen, men Anders Dalsbo förklarar att det är svårt att ge en exakt siffra eftersom många av dem kan ha registrerat sig på mer än en sajt.

►LÄS MER: Mustafa, 20, filmade attack mot tiggaren

– Det är tydligt att de ­hejar på våldet. På sajterna förekommer kommentarer som hånar dem som har blivit utsatta, eller i vissa fall uttrycker önskan om att gärningsmännen borde ha gått längre i olika typer av attacker.

►LÄS MER: Flera attacker mot tiggare i Skåne

Han säger att samhället måste ta frågan på allvar:

– Det diskuterats väldigt mycket om EU-migranternas eventuella organiserade tiggeri, men det diskuteras väldigt lite om den ­utsatthet de lever under och det faktiska organiserade hat som finns mot dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Näthat