Så här ser kroppskameran ut som personalen på Västtrafik har på sig.
Så här ser kroppskameran ut som personalen på Västtrafik har på sig.

Alltifrån busschaufförer till biljettkontrollanter utsätts ofta för våld och hot på sin arbetsplats. Det har gjort att flera stora lokaltrafikbolag infört kroppskameror för att personalen ska känna sig tryggare. Metro har kartlagt hur tekniken används i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Numera är det inte bara poliser och ordningsvakter som använder sig av kroppskameror som de kan slå på i hotfulla situationer. I Stockholm, Göteborg och Malmö används kamerorna i olika utsträckning av alltifrån biljettkontrollanter till busschaufförer.

Kameran sätts fast i brösthöjd på personalen och ska fungera lugnande. Men det inspelade materialet ska också kunna användas som bevismaterial om personalen skulle få ta emot hot, kränkningar och våld.

LÄS MER: Facket kritiska mot kroppskameror: ”Finns inget som tyder på att de hjälper”

Kenny Bungss är trygghetschef på Arriva som bedriver lokaltrafik i Skåne med Pågatågen. De har efter en testperiod beslutat att man ska införa kroppskameror under våren.

– Vi ser att det finns en utökad utsatthet vad gäller kränkningar, hot och våld mot vår personal. Under vår testperiod kände de som använde kameran sig tryggare och blev i mindre utsträckning utsatta för hot och våld än personalen som inte hade en kamera, säger han.

Kenny Bunds. Bild: Arriva.

 

Vad är det er personal kan råka ut för?  

– Vår personal träffar så otroligt mycket folk, de kan vara både berusade och drogpåverkade. När vår personal vill ta betalt av sådan personer kan det uppstå våldsamma situationer. Det vanligaste är verbala kränkningar och hot, det är inte heller ovanligt med spottloskor. Det är lite mer ovanligt med fysiskt våld, men det händer tyvärr också, säger Kenny Bungss.

LÄS MER: Svenskar mer missnöjda med tågens förseningar än EU-genomsnittet

SJ använder också kroppskameror

Även SJ har beslutat att införa kroppskameror på Västtrafik från och med måndagen den 18 mars efter testperioder 2017 och 2018. Det är 18 stycken kameror som ska användas och ska placeras ut på de sträckor där risken för hot och våld är störst. kamerorna ska fästas på de tågvärdar som kollar biljetter och tar betalt av resenärerna. Tobbe Lundell är presschef på SJ. Han anser att kamerorna har en lugnande effekt.

– Det våra test har visat är att kamerorna kan dämpa en potentiellt hotfull situation. Det kan räcka med att tågvärden säger ”du är filmad nu”, så räcker det ofta för att lugna ner situationen, säger han.

Tobbe Lundell. Bild: SJ.

Kameraövervakning blir allt vanligare i Sverige. Men kritikerna menar att det kan äventyra den personliga integriteten.SL

– Det är jätteviktigt att vi använder det på ett korrekt sätt. Kamerorna är bara påslagna när det uppstår en situation. Och då är det ju befogat att medarbetarna ombord tar till det här för att stärka sitt eget och övriga resenärers skydd, säger Tobbe Lundell.

Nu överväger SJ att införa kroppskameror på sina tåg på fler ställen i landet.

– Men vi har inga konkreta planer på exakt vad det kommer innebära än så länge, säger Tobbe Lundell.

I Stockholms lokaltrafik använder personalen också kroppskameror. Biljettkontrollanterna på SL har mellan 10-15 kroppskameror i omlopp, uppger facket.

I slutet på februari beslutades det även att busschafförer på särskilt utsatta busslinjer ska bära kameror permanent i Stockholm. De linjer som ska ha kameror är linjerna 179 mellan Vällingby och Sollentuna, 514 mellan Spånga och Häggviks handelsplats och 540 mellan Tensta centrum och universitetet.

LÄS MER: Trafikverket: Tågen kommer inte att klara punktlighetsmål till nästa år heller

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tåg tågtrafik SL SJ