En muslimsk demonstrant bär en sköld i närheten av ett utbränt polisfordon. Protesterna i Jakarta mot stadens kristne guvernör urartade när mörkret föll över jättestaden.
En muslimsk demonstrant bär en sköld i närheten av ett utbränt polisfordon. Protesterna i Jakarta mot stadens kristne guvernör urartade när mörkret föll över jättestaden.

Brinnande polisbilar, attacker mot poliser och en ordningsmakt som svarar med tårgas. Nära 50 000 muslimska demonstranter i Jakarta kräver att den kristne guvernören Basuki Tjahaja Purnama ska dömas för att ha hädat Gud.

Protesten startade lugnt och fridfullt, men när mörkret föll över jättestaden bröt våldsamheter ut. Hårdföra radikala demonstranter, klädda i vita uniformer, löper amok och kastar flaskor. Flera försöker också sätta eld på sköldar som ingår i polisens skyddsutrustning.

Kraven på Purnamas avgång ställs sedan guvernören gjort uttalanden som kan uppfattas som blasfemi, ett känsligt ämne och förbjudet i lag i det av muslimer dominerade landet. Han har bett om förlåtelse, men protesterna mot honom har ökat i omfattning.

Förste etniske kinesen

Purnama är den förste indonesen ur en etniskt kinesisk folkgrupp som innehar guvernörsposten i huvudstadsregionen. Han kallas ofta "Ahok", ett kinesiskt smeknamn, och nu planerar han att ställa upp för återval i guvernörsvalet som hålls i februari 2017.

Kampanjen mot honom har också rasistiska undertoner, och i sociala medier har det postats uppmaningar om att döda honom.

Några muslimska grupper manar redan nu väljare att inte rösta på Purnama, som är Jakartas andre kristne guvernör. Motståndarna till honom har åberopat en vers i koranen som förbjuder muslimer att leva under icke muslimskt ledarskap. Andra uttolkare hävdar att versen inte ska tolkas bokstavligt utan enbart gäller under krigstillstånd, rapporterar BBC News.

Poliser i hijab

Kring 20 000 poliser, militärer och annan säkerhetspersonal bevakar protesterna, och det fanns planer på att låta kvinnliga poliser i hijab inta frontlinjerna eftersom det kunde ha en lugnande inverkan på demonstranterna.

Demonstrationerna i Jakarta har följts av solidaritetsmanifestationer runt om i andra städer på ön Java, och protester har brutit ut även i städer så långt borta som i Makassar i östra Indonesien.

Dita Alangkara
Kring 50 000 personer, företrädesvis muslimer, deltog i demonstrationerna mot Jakartas kristne guvernör. Här ses en av dem vid en brinnande polisbil. Till att börja var demonstrationerna lugna, men på kvällen urartade de i våldsamheter och skadegörelse.
Dita Alangkara/TT/AP
Muslimska demonstranter flyr undan tårgas som polisen avfyrade under jättedemonstrationen i Jakarta. Kring 50 000 personer, främst muslimer, kräver att stadens kristne guvernör ska dömas för att ha hädat Gud.
Dita Alangkara/AP/TT
Muslimska demonstranter ropar slagord nära polisfordon som satts i brand under jätteprotesterna i Jakarta. Ilskan riktar sig mot den kristne guvernören som uttalat sig på ett vis som kan uppfattas som blasfemi, vilket är förbjudet i Indonesien.
Tatan Syuflana/TT/AP
Demonstranter angriper kravallutrustad polis med påkar under demonstrationen i Jakarta, som riktar sig mot huvudstadens kristne guvernör. Protesterna spred sig sedan över ön Java, där Jakarta ligger, och andra delar av Indonesien.
TT
Protesterna mot guvernören startade i 1) huvudstaden Jakarta och spred sig sedan till andra städer på ön Java. Solidaritetsmanifestationer rapporteras även så långt bort som i staden Makassar i östra Indonesien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset