Ett upplopp rasade i Örebro under lördagskvällen. Arkivbild.
Ett upplopp rasade i Örebro under lördagskvällen. Arkivbild.

Ett våldsamt upplopp rasade i bostadsområdet Oxhagen i Örebro under lördagskvällen. En grupp maskerade män attackerade polisen med brandbomber och stenar.

Vid 21-tiden fick polisen samtal om att ett 30-tal unga män hade samlats och att det skulle bli bråk. När polisen kom till platsen attackerades de bland annat med brandbomber av typen molotovcocktails och stenar. Ingen polis ska ha skadats.

– Vi får indikationen ganska snabbt på att det är oss de egentligen vill bråka med, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid polisen i Örebro till TT.

Flera av männen var maskerade och beväpnade med bland annat pinnar och golfklubbor.

Ett stort antal poliser kallades till platsen och en polishelikopter hjälpte till i arbetet.

– Vi vill inte ha en mordbrand i det här bostadsområdet, absolut inte. Och vi vill inte att allmänheten ska bli skadad heller och inte ha några skadade poliser, säger Wallenius.

Ingen greps under kvällen, men polisen filmade angriparna och gripanden kan komma att göras i efterhand, uppger Johan Wallenius.

Även en tvättstuga ska ha eldhärjats i området under kvällen, skadorna ska dock ha begränsats till sotskador.

Strax efter midnatt hade stämningen i området lugnat ner sig. Ett antal poliser kommer att finnas kvar under hela natten för att se till att ordningen upprätthålls i området.

– Oxhagen är ett väldigt segregerat område, väldigt socialt utsatt. Det är där vi har den här typen av upplopp, säger Wallenius.

Polisen rubricerar händelsen bland annat som våldsamt upplopp, förberedelse till skadegörelse och förberedelse till misshandel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset