1987 anklagade en kvinna Clarence Moses-El för en brutal våldtäkt. Efter 28 år i fängelse får han äntligen en ny rättegång och är fri tills den äger rum, vilket enligt domaren inte är troligt då bevisningen är så svag.

En sen sommarkväll 1987 var en kvinna i amerikanska Denver ute och drack med tre män. Efter att hon sagt godnatt till männen begav hon sig ensam hemåt. Väl hemma i sin lägenhet attackerades hon och våldtogs. Flera ben bröts och hon förlorade synförmågan i ena ögat.

Till en början sa kvinnan att det var för mörkt för att hon skulle kunna se vem som utförde dådet, men kom sedan att uppge att det var en av de tre männen hon tidigare umgåtts med. Ett och ett halvt dygn senare kom hon tillbaka, och sa att hon i dröm insåg att var hennes granne, Clarence Moses-El, som måste ha begått brottet.

► LÄS MER: Terrormisstänkte 22-åringen släpps – inte längre misstänkt

Clarence Moses-El dömdes till 48 år i fängelse. Hela tiden insisterade han på att han var oskyldig. Tillsammans med några andra fångal samlade han ihop pengar för att DNA-testa bevismaterialet, men av en slump råkade polisen förstörda bevisningen innan den han testas.

Enligt Denver Post anmälde sig en av de tre männen kvinnan umgåtts med 2013. Han påstod att han haft sex med kvinnan men att det var med samtycke, men erkände att han slagit henne. Men sommaren 2015 drog han tillbaka erkännandet.

Hans erkännande kom dock att innebära att ny bevisning kom fram. Blodtest kom att visa att Moses-El hade en annan blodgrupp än våldtäktsmannen, och till slut fick Moses-El rätt till en ny rättegång som preliminärt ska hållas i maj 2016. Tills dess släpps han på fri fot.

Fallet är öppet, men frågan är om den nya rättegången ens kommer att hållas. Enligt Denver Post är bevisningen svag och fallet kommer förmodligen läggas ned enligt domaren Kandace Gerdes.

Tillsammans med sin familj kom Clarence Moses-El ut ur anstalten med ett leende.

– Just nu längtar jag mest efter att komma hem och sitta i en riktig stol, något som är bekvämt. Det är vad jag är redo att göra just nu, säger han enligt The Guardian.

► LÄS MER: Efter 16 år i fängelse – nu frias han genom DNA-bevisning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott