I början av maj hölls demonstrationer i bland annat Jakarta, Indonesien, för uppmärksamma det utbredda sexuella våldet i landet efter att en 14-åring våldtagits och mördats.
I början av maj hölls demonstrationer i bland annat Jakarta, Indonesien, för uppmärksamma det utbredda sexuella våldet i landet efter att en 14-åring våldtagits och mördats.

Indonesien har formulerat en ny förordning som ska göra det möjligt att kemiskt kastrera och implantera mikrochipp i personer som dömts för våldtäkt mot barn.

En 14-åring från Bengkuluprovinsen i Sumatra våldtogs och mördades av en grupp tonåringar när hon var på väg hem från skolan i april. Hennes nakna kropp hittades flera dagar senare, bunden vid ett träd. Sju tonåringar har hittills dömts till fängelse.

Attacken - tillsammans med många andra de senaste åren - har startat debatt om sexuellt våld och lagar i Indonesien, vilket fått regeringet att agera.

Nu kan pedofiler och de som våldtagit barn i Indonesien få hårdare straff, däribland kemisk kastrering och dödsstraff, då president Joko Widodo har beslutat att utfärda en tuff ny förordning mot sexualbrott, skriver JakartaPost.

Redan i oktober var strafftillägget på gång och beskrevs vara ett försök att bekämpa den alarmerande ökningen av övergrepp mot barn i landet, skrev bland annat Al-Jazira då .

►LÄS MER: Kvinna i Indonesien fick spöstraff – för att ha närmat sig en man

Förordningen är ett tillägg i den befintliga lagen och innebär bland annat 20 års fängelse för sexbrott mot barn, chippimplantat för övervakning och kemisk kastrering kan bli alternativ för våldtäktsdömda. De som våldtagit och sedan dödat ett barn kan komma att dömas till döden. 

Den kemiska kastreringen skulle gå ut på att tillföra hormonet östrogen, vilket kan innebära minskad sexdrift. Kemisk kastrering finns som påtvingat eller frivilligt straff för dömda våldtäktsmän och pedofiler bland annat Polen, Estland, Storbritannien, Ryssland, Sydkorea, Argentina och ett tiotal delstater i USA. I Sverige finns det som en frivillig, kompletterande behandling.

Men aktivister kritiserar både planerna på dödsstraff och kemisk kastrering. Organisationen Perempuan Mahardhika menar att huruvida kemisk kastrering fungerar avskräckande eller inte har ifrågasatts i länder där kemisk kastrering genomförs.

”Kastrering är inte en lösning. Vi tror att det kommer att förlänga kedjan av sexuella övergrepp eftersom det också är en form av sexuell tortyr.” sägeren person vid organisationen enligt JakartaPost.

►LÄS MER: Sjuka kedjas fast i Indonesien

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset