Tusentals människor deltog i lynchingen i staden Dimapur och försökte dokumentera händelsen med sina mobiltelefoner.
Tusentals människor deltog i lynchingen i staden Dimapur och försökte dokumentera händelsen med sina mobiltelefoner.

Den misstänkte våldtäktsmannen kidnappades ur fängelset i Indien och plågades till döds av en argsint mobb – framför tusentals människor på gatan. Mordet har lett till stora protester i staden Dimapur och nu kräver flera människorättsorganisationer rättvisa för offrets familj.

TT/AP

Delar av mobben vid fängelset i Dimapur.

Det var i torsdags som en argsint mobb lyckades kidnappa den misstänkte våldtäktsmannen från häktet i fängelset i staden Dimapur i nordvästra Indien, för att sedan plåga honom till döds.

Offret var en 35-årig immigrant från Bangladesh, som greps misstänkt för att ha våldtagit en kvinnlig student vi en högskola i området i slutet av februari. 

Vid dödsmisshandeln i torsdags ska lynchmobben bland annat ha slitit av mannens kläder, för att sedan släpa honom på marken, bunden i ett rep efter en motorcykel, i sju kilometer, medan man kastade sten och sparkade på hans kropp. Lynchningen ska ha avslutats med att mannen hängdes upp i stadens klocktorn.

Tusentals människor deltog och såg på när mannen plågades till döds, och bilder från händelsen visar hur folk försökte fotografera mannen med sina mobiltelefoner. Flera personer skadades i tumultet efter dödsmisshandeln, och myndigheterna tvingades utfärda utegångsförbud på grund av oroligheterna i staden.

Mordet på den misstänkte våldtäktsmannen har rört upp starka känslor i området och under lördagen hölls flera demonstrationer mot lynchningen, rapporterar Times of India.

Flera människorättsorganisationer, däribland Human rights watch och Amnesty international, fördömer den grymma dödsmisshandeln och kräver nu rättvisa för offrets familj. 

– Det här är ett allvarligt brott mot rättsväsendet. Myndigheterna måste nu se till så att alla som deltog i mobben ställs till svars. Misslyckas man med det ger man budskapet att vem som helst kan begå grymheter genom att rättfärdiga dem som ett uttryck av den allmänna opinionen, säger Shemee Babu vid Amnesty international i Indien, till Times of India.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset