Dutertes vinst kommer innebära stora förändringar i Filippinerna.
Dutertes vinst kommer innebära stora förändringar i Filippinerna.

Under tisdagen stod det klart att Rodrigo Duterte står som vinnaren i det presidentval som hölls i Filippinerna under måndagen. Den kontroversiella 71-åringen, som bland annat lovat att mörda kriminella, har lovat att han inte tänker ändra på sig.

Vid klockan 4 svensk tid stod det klart att den populistiska borgmästaren Rodrigo Duterte går mot en stor vinst i Fillipinernas presidentval som hölls under måndagen. Enligt PPCRV, en katolsk organisation som fått regeringens uppdrag att granska valet, ser Duterte, med 90 procent av rösterna räknade, ut att vinna med ungefär 6 miljoner röster före sin närmsta konkurrent, den före detta inrikesministern Mar Roxas.

Dutertes vinst kommer innebära stora förändringar i Filippinerna. Duterte, som kampanjat som en outsider, har bland annat lovat att utrota brottsligheten, korruptionen och fattigdomen i landet. Duterte har suttit som borgmästare i Davao i 22 år och där gjort sig känd för sina hårda tag mot brottsligheten. Han har bland annat anklagats för att stödja medborgargarden som dödat brottslingar.

Duterte är kontroversiell, och mötte tidigare i april hård kritik sedan han skämtat om hur han ville våldta en kvinnlig Australiensisk missionär som togs gisslan och våldtogs 1989.

"När jag såg hennes ansikte tänkte jag "fan, vad synd att de våldtog henne". Jag var arg för att hon var så vacker, och tänkte att borgmästaren borde få vara först", hördes Duterte säga i en nu nedtagen Youtubevideo enligt nyhetsbyrån AP. 

► LÄS MER: Duterte   vill ändra konstitutionen

Duterte har också skrytit om sitt promiskuösa leverne, och berättat om hur han har två älskarinnor. Enligt Duterte är det ingenting att oroa sig för eftersom han har älskarinnorna i billiga hus och möter upp de för sex på billiga hotell, någonting som enligt honom innebär att det inte skulle kosta skattebetalarna så mycket.

– Jag har varit separerad från min fru och är inte impotent. Vad ska jag göra? Låta den här hänga för alltid? När jag tar viagra står den upp, sa 71-åriga Duterte i ett tal tidigare i april.

Men det som gjort Duterte så populär bland Filippinernas företagare och medelklass är hans löfte att utrota landets brottslighet. Detta ska han bland annat göra genom att be säkerhetsstyrkor att döda kriminella, och att dessutom benåda soldater och poliser som tidigare dömts för mord och övervåld. Duterte har lovat att benåda så många som tusen personer varje dag. 

Duterte har också påstått att han under sin tid som borgmästare lett stora medborgargarden som dödat så många som 1 700 personer, påståenden han ibland nekat till efter kritik från FN och grupper som kämpar för mänskliga rättigheter. Duterte har till och med gått så långt som att säga att han kommer benåda sig själv för mord, någonting som grundlagen tillåter presidenten att göra.

► LÄS MER: Fördöms för skämt om våldtäktsoffer
 

Under söndagen lovade Duterte att inte ändra på sig.

– Alla ni som håller på med droger, era jävlar, er ska jag verkligen mörda. Jag har inget tålamod, antingen dödar ni mig eller så dödar jag er.

Duterte, som ofta liknas med den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump, har attackerats hårt av den avgående presidenten Benigno Aquiono III. Men i samband med att Dutertes vinst sågs som givet sträckte han ut handen.

– Låt oss vara vänner. Låt oss börja helningsprocessen, sa han under en presskonferens.

Duterte planerar nu att se över en ändring av grundlagen och kommer att föreslå en övergång till ett parlamentariskt system.

– Det kommer att krävas ett brett nationellt samförstånd som börjar med att be kongressen att kalla till en konstitutionell sammankomst, sade Peter Lavina, Dutertes talesperson under en presskonferens enligt TT.

Även val till vicepresident, en post som väljs separat från presidenten, och val till mer än 18 000 lokala positioner hölls under måndagen. Runt 55 miljoner personer är registrerade att rösta.

► LÄS MER: Presidentkandidatens löfte: mörda tusentals brottslingar och sedan benåda sig själv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik