Det är okej att tvinga en tjej till sex – om hon är full, om killen har lagt ut mycket pengar på dejten, om hon har haft sex med andra killar. Det tycker en upprörande hög andel killar i en enkät som nu cirkulerar på nätet. Men studien är från 1978.

Christina Blom/Facebook

Våldtäktsmyter är vanligt förekommande bland unga och vanligare bland män än kvinnor.

”När är våldtäkt okej?” står det i bilden, som delats av tiotusentals. Den föreställer en tabell i en anonym lärobok.
 
Så här står det: ”I en enkät till high school-elever frågade Jacqueline Goodchilds följande fråga: Är det okej om en man håller ner en kvinna och fysiskt tvingar henne att ha sex, om...?”
 
I resultaten står exempelvis att över hälften av killarna svarade ja, det är okej att tvinga sig på en tjej, ”om hon tänkte ha sex, men sedan ändrade sig”. 39 procent tyckte att det var okej om tjejen var full. Även många av tjejerna svarar ja.
 
Många människor som ser bilden reagerar mycket starkt. ”Fruktansvärt!” och ”Det här gör mig väldigt väldigt ledsen” står det i kommentarsfälten.
 
Flera verkar också ta resultaten som allmängiltiga, det vill säga gälla för ungdomar som de själva har runt omkring sig.
 
Men studien är gjord för 36 år sedan i Los Angeles och bilden har cirkulerat på nätet länge.
 
 
Så här gick studien till: 432 ungdomar mellan 14 och 18 år fick svara på en enkätundersökning om sina attityder till sex. Enkäten tog ungefär en timme och de fick fem dollar för besväret. De rekryterades genom en ungdomsarbetsförmedling i Kalifornien.
 
I en artikel från 1985 som publicerades i Florida-tidningen The Sun-Sentinel så kallas Goodchilds studie för kontroversiell utan att närmare gå in på varför.
 
Professor Jacqueline Goodchilds, den av de fyra studieförfattarna vars namn syns i bilden, kan tyvärr inte själv kommentera saken. Hon har länge arbetat på Centret för kvinnostudier på det amerikanska universitetet UCLA, men blivit gammal och har dragit sig tillbaka, får Metro veta av skolan.
 
På UCLA svarar man att studien led av ett par ”experimentella brister” och har därför inga uppföljande studier. Så data i studien kan därmed vara osäkra, konstaterar en kanslist på universitetet.
 
I bilden syns även webbadressen  www.fearus.org. Sidan har länge varit oanvänd, men köptes 2013 av en helt orelaterad person som tagit på sig att reda ut mysteriet med våldtäktsstudien.
 
 
Den frivillige nätdetektiven påpekar bland annat att ja och nej-svaren som syns i läroboken är missvisande – ungdomarna i enkäten fick svara på en femgradig skala från ”aldrig” i ena änden av spektrumet.
 
Folk som kommenterar detta i Facebooktrådar tycker ju att detta inte spelar någon roll eftersom all osäkerhet om det är okej att tvinga en tjej till sex är oacceptabel. I läroboken står det också att procentsatsen som svarade ”aldrig” på samtliga frågorna var bara alarmerande låga 34 procent.
 
Svenska ungdomar då? Hur stor skillnad är det på deras uppfattning om var gränsen för våldtäkt går?
 
I Ungdomsstyrelsens ungdomsenkät 2012 kan man läsa att överväldigande 99 procent av de tillfrågade säger att de aldrig skulle tvinga eller försöka tvinga någon till sexuella handlingar.
 
Men det står i kontrast till ungdomarnas föreställningar om förövare och offer som ”bidrar till att  bagatellisera övergrepp och frånta förövaren ansvar”, skriver styrelsen i rapporten och hänvisar till 2009 års undersökning med runt 3 000 svenska gymnasieelever.
 
Här är några av de påståendena:
 
Om en kvinna blir våldtagen när hon är full, är hon åtminstone delvis ansvarig för att ha släppt kontrollen.
 
13 procent av killarna instämde.
8 procent av tjejerna.
 
Vanligtvis är det bara kvinnor som klär sig utmanande som blir våldtagna.
 
33 procent av killarna instämde.
15 procent av tjejerna.
 
Anklagelser om våldtäkt används ofta som ett sätt att ge tillbaka mot män.
 
35 procent av killarna instämde.
17 procent av tjejerna.
 
Även svenska ungdomar har alltså lite problem med vad som är våldtäkt och var gränsen för frivilligt sex går.
 
Här kan du se hela tabellen:
Ungdomsstyrelsen
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset