Nils Paulsson, ordförande MUF Lund, och Julia Persson, distriktsordförande MUF Skåne.
Nils Paulsson, ordförande MUF Lund, och Julia Persson, distriktsordförande MUF Skåne.

2013 förbjöds propaganda för ”icke-traditionella sexuella relationer” i Ryssland, året efter anslöt sig Litauen till en liknande lagstiftning. I Kiev har Prideparader ställts in i sista stund för att polisen inte har kunnat garantera deltagarnas säkerhet och den tidigare serbiske premiärministern Ivica Dačić har själv stoppat Prideparader i Belgrad. I Polen skyddas inte hbtq-personer av hatbrottslagstiftning, enligt Amnesty.

”Oanständighet mellan män”, offentligt eller privat, kan i Gambia leda till fängelse och ”grov homosexualitet” kan ge detsamma på livstid. Straffet för en gift man i Saudiarabien som har sex med en annan man är döden genom stening, för en ogift man är det 100 piskrapp. I Uganda greps Moderata Ungdomsförbundets internationelle sekreterare Gustaf Göthberg av militärpolis efter att ha besökt och överlämnat en insamling till en hbtq-organisation.

►LÄS MER: Debatt: Därför måste vi föräldrar våga stå upp för våra hbtq-barn

Skillnaden mellan Gustaf Göthberg och de individer som lever i Uganda, Ryssland, Gambia eller det flertalet länder där kampen för hbtq-personers rättigheter är starkt begränsad från statligt håll, är att han kunde åka hem och föra sin kamp i ett land där alla människor har rätt att leva som man vill, med vem man vill och öppet manifestera för sina rättigheter.

Sverige är ett föregångsland med omfattande diskrimineringslagstiftning, äktenskapslagstiftning som gäller alla oavsett sexuell läggning och en lång tradition av att kräva att andra länder tar sitt ansvar för grundläggande mänskliga rättigheter och friheter.

Sverige måste återuppta traditionen av öppenhet gentemot människor som har flytt från sitt hemland på grund av aggressiv lagstiftning och förtryck enbart på grund av vem man väljer att leva tillsammans med. När de får söka skydd i Sverige räddar vi liv, men då måste våra gränshinder också rivas.

Moderata Ungdomsförbundet i Skåne vill se ett öppnare Sverige, inte minst för hbtq-personer som inte har något annat val än att lämna för att överleva. För att hjälpa hbtq-personer måste Sverige också ställa högre krav på andra länder i olika sammanhang. För de europeiska länder som sviker bör Sverige agera kraftfullt i EU och Europarådet. Länder i övriga delar av världen som förtrycker hbtq-personer bör ställas till svars av Sverige i organ som Förenta Nationerna.

►LÄS MER: Martin: Han försökte våldta mig – för att jag är transsexuell

När stater ska sanktioneras för brott mot mänskliga rättigheter måste Sverige stå först i ledet och fördöma. När kampen på plats ofta är olaglig, direkt eller indirekt, fyller kampen i Sverige en oerhört viktig funktion.

I dag, lördag, går Moderata Ungdomsförbundet i Skåne med en stor delegation, tillsammans med Nya Moderaterna och Öppna Moderater, i Prideparaden i Lund. Vi går för de människor runt om i världen som riskerar att straffas för det. Vi går för alla som inte kan.

Julia Persson 

Distriktsordförande MUF Skåne

Nils Paulsson 

Ordförande MUF Lund

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt