Vården flyttar ut på nätet  Sara Riggare är parkinsonpatient och doktorand och har stor användning av den nya sortens vård som finns i appar och på nätet.
Vården flyttar ut på nätet Sara Riggare är parkinsonpatient och doktorand och har stor användning av den nya sortens vård som finns i appar och på nätet.

Fler jobb när marknaden inom e-hälsa exploderar.

Parkinsonpatienten Sara Riggare, 41, tog hjälp av internet för att bli friskare. Nu exploderar marknaden inom e-hälsa, vilket kommer ett leda till fler jobb inom området.

Nu börjar även vården hitta smarta e-lösningar – och fort går det.

Under nästa år kommer vi att kunna samla vårt mående i personliga hälsokonton, få tillgång till journaler på nätet, ja, till och med ta med dem ut i Europa.

Det innebär att idéer inom e-hälsa kan blomma – och en av dem som tagit hälsan ut på nätet är Sara Riggare, 41. 

Hon är själv parkinson-patient och har började använda en Iphoneapp för att undersöka hur hennes parkinsonsymptom varierar över dagen. Det gjorde att hon upptäckte mönster och
variationer i sin sjukdom som hon inte kände till tidigare.

– Ett av mina mest besvärande symtom är en sorts stelhet som gör att mina fingrar blir långsamma. När jag använde appen upptäckte jag att jag var stelare runt lunch och jag lyckades ändra min medicinering för att bli mer rörlig.

Appanvändningen ledde till en idé om att fler skulle kunna ha nytta av den metodiken och nu går utvecklingen vidare med ett samarbete med ett engelskt
företag som tillverkar appar.  

– Jag tror att det kan leda till att fler med kroniska sjukdomar kan lära sig mer om sin sjukdom och därmed kunna må bättre, säger Sara Riggare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset