"En annan vård är inte bara möjlig. Den är nödvändig", skriver Göran Greider. 
"En annan vård är inte bara möjlig. Den är nödvändig", skriver Göran Greider. 

Nu börjar det äntligen hända någonting - och när det händer något viktigt kommer det som vanligt underifrån och inte uppifrån. Tre sjuksköterskor tog för en tid sedan initiativet till en manifestation i hela landet och i helgen gav sig vårdpersonal och många andra ut på torg och gator för att kräva en fungerande vård, både för patienter och personal. I runt 25 kommuner runt om i landet hölls det demonstrationer och parollen var verkligen slagfärdig: Slut på rean - En annan vård är möjlig. Och det är extra viktigt att en manifestation är rikstäckande: Ofta tror folk att det är just deras landsting som är ovanligt uselt, fastän det är ett nationellt fenomen. Lokala landstingspolitiker får löpa gatlopp medan statsministrar i olika regeringar klarat sig undan.

LÄS MER: Göran Greider: Bilbränder är ett ogenomtänkt klasshat – och det är så deprimerande 

Jodå, svensk sjukvård är fortfarande på många sätt väldigt bra. Men det är den mycket tack vare att folk i vården sliter ut sig och det är inte hållbart i längden. Det är inte hållbart i nuet heller. Dåliga löner och underbemannade verksamheter gör att sköterskor och undersköterskor lämnar vården. Och det ser rättså likartat ut runtom i landet på landstingen: Ständiga besparingar och permanenta problem med att få kompetent personal att stanna kvar. Känslan av att allt färre ska klara allt mer. Och det i ett samhälle där befolkningen åldras och ojämlikheten i hälsa ökar (en högutbildad lever idag i snitt sex år längre än en lågutbildad).

Det vi ser är ett samhälle som under mycket lång tid satsat alldeles för lite av samhällets resurser på sjukvården. Under åtta år trodde Reinfeldts regeringar mer på skattesänkningar än på att investera i den sjukvård och offentliga sektor som är avgörande för att samhället ska fungera. Sedan kom en rödgrön regering som oavbrutet klagat på tidigare regeringars skattesänkningar, men som själv inte vågar höja skatterna nämnvärt. Och till slut går det inte längre.

LÄS MER: Göran Greider: Därför vann brexitsidan 

Sverige är rikare än någonsin. Men vi har fått ett samhälle som kännetecknas av offentligt armod och mycket ojämlikt fördelad privat överflöd. Skattepengar som är avsedda för vård, skola och omsorg går till vinster i stora vård- och skolkoncerner och hamnar i privata ägares och aktieägares fickor. När vårdbolaget Attendo introducerades på börsen tjänade vd:n en bra bit över 100 miljoner.

Så går det inte till i den offentliga vården, men där drivs istället de hårda besparingsprogram som skapar stress hos personalen och osäkerhet för patienterna.

En annan vård är inte bara möjlig. Den är nödvändig.

+ Underbart många äpplen denna höst! Vi for till musteriet med 50 kilo äpplen!

- Högerextremismen är på frammarsch i Tyskland. Allt större delar av Europa rör sig längs en avgrund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn