I Stockholms läns landsting betalade man ut 208,7 miljoner kronor under 2017 för utlandsvård.
I Stockholms läns landsting betalade man ut 208,7 miljoner kronor under 2017 för utlandsvård.

Sedan 2013 har alla medborgare inom EU och ESS rätt till samma vård som invånarna i det EU- eller EES-land man reser till. Sedan dess har landstingens kostnader för vård utomlands ökat med många miljoner.

I Stockholm läns landsting har kostnaderna för EU-vård ökat med över 100 miljoner kronor bara de senaste åren, rapporterar SVT. Försäkringskassan tror att det bland annat beror på att svenskarna reser mer.

– Vi tror att det beror på att svenskar turistar mycket mer i Europa. Man håller sig inom EU. När man väl reser inom EU är man ofta borta längre, då man har längre semester, och då kan man råka ut för en sjukdom, säger Joachim Westling, områdeschef för Försäkringskassans avdelning för internationell vård, till SVT.

LÄS MER: Efter värmeböljan: Rekordlåga priser på sista minuten-resor

Betalat ut miljonbelopp

I Stockholms läns landsting betalade man ut 208,7 miljoner kronor under 2017 för utlandsvård, att jämföra med 105,9 miljoner för 2016. I Östergötland landade det totala beloppet på 15,3 miljoner kronor för 2017.

LÄS MER: Lista: Här är världens dyraste och billigaste semesterstäder

Finns inget tak

I och med att man är borta länge, under exempelvis sommaren, kan det hända att man råkar ut för sjukdom. Oftast är det inga allvarliga åkommor, men vård kan ändå behöva sökas.

– Det handlar ofta om ganska lätta åkommor, som halsfluss eller öroninflammation som kostar mellan 1 000-2 000 kronor att behandla. Men det finns inget tak. Vi har betalat ut miljonbelopp när det är intensivvård som är väldigt dyr, säger Joachim Westling till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset