En ny studie visar på stora brister i handhygien i svensk vård. Vårdpersonalen missade nio av tio fall att rengöra händerna när de studerades. ”Det fungerar uppenbarligen inte”, säger forskaren Annette Erichsen Andersson.

Studien genomfördes i operationsmiljö av forskare vid Sahlgrenska akademin på ett större svenskt sjukhus som inte namnges. Av 2393 tillfällen där personalen skulle använda sprit eller tvätta händerna missade personalen att rengöra händerna på rätt sätt vid 90 procent av gångerna. 

– I snitt räknade vi till 30 tillfällen under en 24   minutersperiod där aseptisk teknik borde använts, och där sker många missar, säger forskaren Anette Erichsen Andersson vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande

Det slarvades också i användingen av skyddshandskar. I vissa fall bytte vårdpersonalen handskar i stället för att sprita händerna, vilket till och med ökar smittspridning.
– Detta kan leda till att bakterier förs från patientens luftvägar till blodbanan vilket ökar risken för infektion, säger Anette Erichsen Andersson.

Vårdhygien och infektionsprevention är inte obligatoriska ämnen på läkarutbildningarna och Erichsen Andersson tror att det är okunskap bland personalen som ligger bakom slarvet med hygienen, särskilt under stress.

– Det räcker inte med att veta att man skall göra något, lika viktigt är att veta hur man kan arbeta aseptiskt i komplexa och riskfyllda situationer.

Observationerna i studien gjordes vid planerade operationer och inte vid akutvård.

Anki Ahlgren sitter i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Västra Götaland. Hon blev chockad när hon fick höra om studien. 

– När jag läser det här blir jag väldigt förvånad. Jag upplever inte att det är så här. Det skulle vara att det är stressen som gör det men hygienen sitter ju i ryggmärgen. Men det förvånar mig ändå, särskitl då det anges att detta gäller i operationsmiljö. 

Hur kan man rå bukt på det här problemet då? 

– Ja det handlar väl om att få mer tid för varje patient.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset