Föreställ dig att du sitter på ett plan. En bebis skriker. Det är jobbigt. Så du tystar ner bebisen i dina öron och höjer istället nivån på samtalet mellan de två intressanta människor som sitter en bit bort, så att du kan tjuvlyssna på vad de säger. Sedan lutar du dig tillbaka och sätter på din favoritlåt, drar upp basen och lägger på några ljudeffekter i realtid. Låter det som ett scenario ur framtiden? Faktum är att det kommer skeppas redan i jul om man får tro tillverkarna av Here One, de trådlösa hörlurar som gör det möjligt att via en app välja vilket ljud man vill höra, och inte. Om företagets grandiosa vision om ”super human hearing 1.0” slår in och om techvärldens hype motsvaras återstår att se, men en sak är säker – vårt musiklyssnande håller på att individualiseras.

►LÄS MER: Det här lyssnar Clea på i veckan!

Den senaste tiden har vi vant oss vid att alltid ha all världens musik tillgänglig i fickan, med möjligheten att stänga in sig i den enskilda upplevelsen genom hörlurarna. Ett inre rum där bara du, låten och dina känslor får plats. Musik börjar bli en enskild angelägenhet, där det är lyssnaren som har kontrollen. Samtidigt har den gemensamma musikupplevelsen aldrig varit så populär som idag. Ikväll spelar till exempel Justin Bieber i Stockholm för en inte så blygsam skara på drygt 40 000 personer. I framtiden verkar det emellertid som att även dessa tillställningar kommer bli individuellt präglade, när augmented audio reality-hörlurar blir ett självklart inslag i vår vardag.

Tänk dig att du vänder dig till din vän efter en konsert och frågar vad hon tycker. ”Det var så pampiga trummor i den sista låten!” säger hon, men själv hörde du inte trummorna för du hade isolerat sången i din version. Ni stänger av era hörlurar och går hemåt med starka, men helt olika upplevelser. Så vad händer då med att delad glädje är dubbel glädje? Musikupplevelser i grupp kommer nog inte försvinna, men de kommer se betydligt annorlunda ut när varje individ blir en naturlig del av den kreativa processen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset