Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet har fått igenom sju ekonomiska reformer i budgetförhandlingarna med regeringen.– Det är feministiska reformer, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Bland annat handlar det om höjt flerbarnstillägg för tredje barnet, höjt underhållsstöd för äldre barn samt höjda inkomstgränser i bostadsbidraget, berättar Ulla Andersson vid en presskonferens.

– Det är sju reformer för ekonomisk jämlikhet och därmed feministiska reformer, säger Andersson.

Sammantaget handlar reformerna om 1,6 miljarder per år.

– Det är en ekonomisk politik som är bra för alla, och inte bara för de rikaste, säger Andersson.

Underlättar för kvinnor

Andra V-förslag som partiet fått igenom i budgetförhandlingarna är höjd garantiersättning i sjuk- och aktivitetsersättningen, vilket motsvarar 187 kronor mer i månaden. Dessutom får personer med sjuk- och aktivitetsersättning höjt bostadstillägg.

Ovanpå det höjs tandvårdsbidraget för personer mellan 65 och 74 år. Enligt Andersson underlättar det framför allt för kvinnor som har de lägsta pensionerna.

Lönebidragstaket höjs också under åren 2017–2019, med 400 kronor per månad.

Inte fått igenom

Ulla Andersson vill inte berätta om dagens presentation av de budgetförslag som partiet har fått igenom med regeringen är allt, eller om det finns saker Vänsterpartiet inte fått igenom i förhandlingarna. Det kommer partiet att återkomma till i nästa vecka, enligt Andersson.

Tidigare har V i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom bland annat bättre villkor för deltidsarbetslösa, körkortslån via Centrala studiestödsnämnden och stödpengar för bredband i glesbygd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset