Jonas Sjöstedt, 47 PLUS: Populär och känd, inkryssad av 32 procent i sin valkrets. MINUS: Medelålders man, kanske för snabb att utmana Ohly. CHANS ATT VÄLJAS: 60 PROCENT
Jonas Sjöstedt, 47 PLUS: Populär och känd, inkryssad av 32 procent i sin valkrets. MINUS: Medelålders man, kanske för snabb att utmana Ohly. CHANS ATT VÄLJAS: 60 PROCENT

I går meddelade Vänsterpartiets partiordförande Lars Ohly, 54, att han inte ställer upp för omval. Metros politiske expert visar vilka som vill ta över – och hur stor chans de har.

Hans Linde, 32
Plus: Rätt bakgrund, stark utrikespolitiker, gay och modemedveten.
Minus: Kort erfarenhet från rikspolitiken, inte känd bland folk.

CHANS ATT VÄLJAS: 30 PROCENT

Ulla Andersson, 48
Plus: Ekonomisk talesperson och starkt förankrad i Vänsterpartiet.
Minus: Okänd för allmänheten, lite profillös.
CHANS ATT VÄLJAS: 10 PROCENT

Josefin Brink, 42
Plus: Färgstark och debattglad, stark i typiska V-frågor, gay.
Minus: Säger att hon inte kandiderar, men kan bli en av två i delat ledarskap.

CHANS ATT VÄLJAS: 10 PROCENT

Ohly: Flera skulle passa

Flera förlustval, fortsatt kräftgång i opinionen – och en allt mer utbredd kritik från de egna. I går tog Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly konsekvenserna och meddelade att han avgår vid kongressen i januari.
– Vi har inte lyft tillräckligt i opinionen, det har påverkat mitt beslut. Dess-utom är det här ett bra tillfälle att lämna eftersom flera andra bra kandidater står till förfogande, säger han till Metro.
V har backat i samtliga fyra val då du lett partiet. Vad beror det på?
– Det har blåst högervindar, och både vi och S har haft problem. Men självklart har vi ett eget ansvar: vi har inte tillräckligt väl lyckats beskriva ett visionärt och genomförbart alternativ till högerpolitiken.
Sju år som partiledare – vad är du mest nöjd med?
– Vi är ett mer enat parti än när jag tog över 2004. Dessutom är vi regeringsdugligt – det var vi inte då. Vi fick 3 000 nya medlemmar i fjol, så någonting måste vi har gjort rätt.
Vilket är ditt största misstag?
– Att jag under lång tid försökte påverka synen på begreppet kommunism. Det var dödfött, eftersom de allra flesta människor förknippar det med Sovjetunionen och det förtryck som utövats i dess namn. Vi borde ha slopat det redan när jag blev vald.

EXPERT: OHLY – DEN SISTA AV SIN SORT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset