Asiatiska tigermyggan kan överföra denguefeber. Arkivbild.
Asiatiska tigermyggan kan överföra denguefeber. Arkivbild.

Allt fler drabbas av denguefeber. Nu börjar världens första godkända vaccin mot denguefeber distribueras till utsatta länder i Sydamerika och Asien.

Denguefebern, som förra året drabbade fler människor än någonsin, har fått sitt första godkända vaccin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det här är första gången vi har ett vaccin som är godkänt och som nu börjar distribueras till länder i både Latinamerika och här i Asien, säger Usa Thisyakorn som jobbar med tropiska sjukdomar på ett universitet i Bangkok, till Ekot.

Varje år drabbas cirka 400 miljoner människor av det myggburna viruset och runt 22 000 människor dör. Förra året förvärrades situationen dramatiskt – då antalet denguesjuka i Thailand tredubblades och över 120 personer dog. I Filipinerna fördubblades antalet sjuka och 500 personer dog.

LÄS MER: Blodtörstiga tigermyggan på väg hit – "smyger sig fram"

Dengue är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och rapporteras från de flesta länder i tropikerna.

De senaste årens ökning av antalet fall är inte klarlagt, men man tror att det beror på ökad förekomst av myggor till följd av klimatförändringar, misslyckade kontrollåtgärder, demografiska förändringar i samband med urbanisering och i vissa fall försvagade folkhälsoprogram, enligt Folkhälsomyndigheten.

Mexiko, Brasilien och Filippinerna har beställt vaccinet, som ska ge ett 60-procentingt skydd mot denguefebern.

LÄS MER: Brasilien – nära 700 döda i dengue 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset