Vägarna på Maui är smala men väl asfalterade.
Vägarna på Maui är smala men väl asfalterade.

Paradisstränder, hårda mörka lavalandskap, svindlande höga vattenfall och perfekt surfing. Hawaiiöarna Big Island och Maui tillhör samma ögrupp men erbjuder olika äventyr. RES Linnéa Jonjons guidar till USA:s stolthet mitt i Stilla havet.

Gustav Gräll

Småstaden Lahaina på Maui.

Gustav Gräll

 Bakom stojiga Big Beach på Maui ligger den lilla fridfulla stranden Little Beach med lugnare vågor och nakna badgäster.

Gustav Gräll

 Surfare på Big Island.

Gustav Gräll

 Den isolerade byn Milolii på Big Island.

Gustav Gräll

Akaka Falls på Big Island – ett fall på 130 meter.

Gustav Gräll

 Surfinstruktören Carlos Zartler.

Gustav Gräll

 Strand på Maui.

Maui – ön med de vackra stränderna 
Maui är ön med de små gesterna, ön som varken försöker göra sig till eller sticka ut. Turismen är en stor del av öns identitet, men stämningen är ändå avslappnad och charterstressen känns långt borta. Stränderna är stoltheten.  

Vill man se Mauis olika sidor är det inte svårt att ta sig runt med bil. Landskapet är storslaget, grönt och vackert. Att ge sig ut på en tur på Maui visar det mesta av naturens under. Höga berg, vattenfall, vulkaner, sällsynta djur och många andra spännande upplevelser. När vi åker längs kusten känns det som om vägarna aldrig slutar överraska. Kraftiga kurvor, smala vägar, trånga möten och häpnadsväckande utsikter.
 
Ka’anapali Beach, en av de stränder som har vunnit pris som USA:s vackraste strand, är en av de mest populära stränderna på Maui. Det märks tydligt på parkeringen. Stranden är mjukt gul och halvmånformad med vänliga vågor, men dess omgivning med höga hotell och resorter är inte lika rogivande som stränderna som ligger längre österut på Maui. Barnvänliga Baldwin Beach, vindsurfarstranden Ho’okipa Beach, den svarta stranden Wai’anapanapa Beach och avlägsna Hamoa Beach för att nämna några.
 
I Kihei finns de flesta stränderna, men där finns också flest turister. Alla stränder har sin egen stil. Några är överfulla med turister, men har ändå rena och städade ytor. En kort promenad över berget, och stämningen är den motsatta: en liten skymd nudist-srand med små tält. 
På Kalama Beach i Kihei hänger Carlos Zartler, en surfinstruktör som varje morgon är ute och lär turister att surfa. Han föddes i Kalifornien men flyttade till Maui för surfingen. 
– Stämningen är speciell här på Maui, inte som på andra turistorter, det är ett helt annat tempo, avslappnat och ödmjukt, säger han. Man måste kunna leva där man jobbar, känna att själen hinner med.
Carlos lever och andas surfing. Sex dagar i veckan jobbar han som instruktör, den sjunde dagen åker han i väg och surfar själv. Frukost, lunch och middag intar han på något surfhak, Fred’s Mexican Café eller Kihei Caffe. Livet är enkelt, men ändå fantastiskt. 
 
Big Island – ön med den storslagna naturen
Svindlade gröna vidder, hårda mörka lavalandskap, kraterliknande paradisstränder med turkost vatten och en aktiv vulkan. Big Island är Hawaiiön med ett förvillande, skiftande landskap.
 
På 1980-talet trodde alla att Big Island skulle bli den stora attraktionen bland Hawaiiöarna efter huvudön Oahu. Man byggde hotellkomplex och restauranger. Men i stället seglade lilla grannen Maui upp och tog platsen.
 
Kanske har Big Islands storslagna men aningen läskiga vulkaniska natur med saken att göra. Ön är stor och tar längre tid att ta sig runt än de andra Hawaiiöarna, och stora delar av den består av svarta, ödsliga landskap. Små samhällen ligger isolerade längs med kusten. Palmerna är högre, vågorna är kraftigare och vulkanerna är argare. Det finns fem vulkaner på Big Island varav tre är aktiva.
 
Emmy Wohlenberg, som är manager på Kona Tiki, tror att det främst är äventyrarna som söker sig till Big Island. Här finns många spår för hajker, möjlighet att rida och vackra stränder att upptäcka.
– Många fascineras av att Big Island fortfarande formas. Och vulkanens aktivitet går att se på så många platser, säger hon.
 
Den största överraskningen med Hawaii är trots allt inte den storslagna naturen. Nej, det är hur avspända och generösa invånarna på öarna är.
Var du än befinner dig möter du nyfikna människor som verkar ha all tid i världen för lite samtal om allt och inget. Det finns en sorts avslappnad inställning till vardagen som är en total kontrast till det stressiga Sverige. Det är svårt att lämna Big Island, ja hela Hawaii. Lugnet, värmen och kärleken har liksom trängt in i själen. Något de på Hawaii kallar för ”the aloha spirit”. 
 
 
LÄS OM FLER RESMÅL PÅ RES HEMSIDA
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset