Du får söka dig väldigt långt i släktträdet för att hitta alla dina släktingar.
Du får söka dig väldigt långt i släktträdet för att hitta alla dina släktingar.

Syskon och kusiner har du förmodligen koll på. Men tremänning, brylling och frände? Metro har dykt ner i släktskapet och förklarar vad släktbanden du inte har koll på betyder.

Tvåmänning

Din kusin är också din tvåmänning, alltså någon av dina föräldrars syskons barn.

Tremänning

En syssling, eller nästkusin, är också din tremänning. Om någon av dina föräldrar har en kusin, är den kusinens barn din tremänning.

Fyrmänning

Om vi hoppar ett steg längre kommer vi logiskt nog till fyrmänningen, även kallad brylling. Om någon av dina föräldrar har en syssling, blir dennes barn din fyrmänning, eller brylling.

Femmänning

Ja, det fortsätter, och nu börjar vi komma till väldigt avlägsna grenar i släktträdet. Enligt Svenska akademins ordbok kan en femmänning även kallas pyssling, och är någon av dina föräldrars bryllings barn.

Sexmänning

Till slut når vi det sjätte steget och sexmänningen. Ni kan säkert räkna ut vad det är själva vid det här laget – en förälders femmännings barn. För att hitta en direkt koppling till din sexmänning får du åka tillbaka i tiden en bra bit, ni är barnbarns barnbarns barnbarn till samma person.

Frände och fränka

En frände eller fränka är en manlig respektive kvinnlig avlägsen släkting.

LÄS MER: Är du släkt med neandertalare?

LÄS MER: Löjligt stora utdöda släktingar till våra djur

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset