Det finns många anledningar till att Super Bowl är så uppmärksammat som det är.
Det finns många anledningar till att Super Bowl är så uppmärksammat som det är.

114 miljoner tv-tittare och 44 miljoner kronor för en reklamsnutt. Snart är det dags för Super Bowl – ett av världens största idrottsevenemang. Metro reder ut hur stort det verkligen är.

Den femte februari kliver lagen New England Patriots och Atlanta Falcons in på NRG Stadium i Houston för att spela om den 51:a Super Bowl-titeln i ordningen.

Matchen

Förutom allt runt omkring evenemanget ska det spelas amerikansk fotboll också. Super Bowl är finalmatchen i NFL, National Football League, för säsongen 2016. Hur kvalificerar sig lagen för Super Bowl då? Jo, under säsongen är lagen uppdelade i två olika konferenser, eller serier. De respektive vinnarna i varje serie är de lagen som får spela om titeln i Super Bowl. Årets finalister är New England Patriots som vann American Football Conference och Atlanta Falcons som vann National Football Conference.

Tittarsiffrorna

Här har hittar vi den stora anledningen till att Super Bowl är ett av världens största idrottsevent. De tre senaste matcherna placerar sig alla bland de tre mest sedda tv-evenemangen i USA – alla kategorier. 2015 års Super Bowl är det som innehar rekordet. Det sågs av 114, 4 miljoner amerikanska tv-tittare, enligt TT.

LÄS MER: Bradys revansch – klar för Super Bowl

Reklamen

Eftersom tv-tittarna är så många är efterfrågan på reklamplatser stor. Det har fått priserna att skjuta i höjden. För en 30-sekunderns reklamsnutt under Super Bowl måste köparen hosta upp MINST 44 miljoner kronor, skriver Variety. TV-bolaget som sänder matchen är Fox Sports.

Halvtidsshowen

Beyoncé, Katy Perry och Madonna. Artisterna som tidigare stått för underhållningen under halvtiden i Super Bowl har haft viss stjärnglans, minst sagt. 2017 blir inget undantag. Världsstjärnan Lady Gaga har fått det ärofyllda uppdraget att hålla publiken på bra humör även under spelstoppet. Anmärkningsvärt är att artisten inte får en enda krona för showen – äran och marknadsföringen anses vara lön nog, enligt Café.

Experten svarar

Ser vi till antalet tittare och all uppståndelse kring Super Bowl får vi intrycket att evenemanget är stort. Mattias Olsson, redaktör på sajten NFL Supporter, bekräftar våra aningar.

– Det är helt gigantiskt. I USA är det nästan som en helgdag, där vänner och familjer samlas och gör hela dagen till en stor fest. Det är nästan som Thanksgiving, säger han.

Varför är det en sådan stor grej?

– Amerikaner är väldigt bra på kombinera idrott och underhållning. Det är ju inte bara matchen som är i fokus utan allt runt omkring också, hela evenemanget. Sen är amerikansk fotboll den allra största sporten i landet, så det bidrar också till det stora intresset.

Hur stort är intresset i Sverige?

– Det ökar. Vi har märkt att det blir fler och fler som läser om sporten på vår sajt, och antalet utövare har blivit större den senaste tiden, framför allt bland damer. För oss som är väldigt insatta är Super Bowl årets sporthändelse, precis som i USA.

Vad kan Super Bowl jämföras med?

– Det enda jag kan komma på, där uppståndelsen är så stor och dominerar flera dagar innan matchen, är VM-finalen i fotboll.

LÄS MER: Lady Gaga tar plats på Super Bowl

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Super Bowl