Eftersom alla datorer måste ha en ip-adress för att kunna surfa på nätet går det inte att besöka internet utan ip-adress.
Eftersom alla datorer måste ha en ip-adress för att kunna surfa på nätet går det inte att besöka internet utan ip-adress.

Din ip-adress är din dators unika "personnummer" på internet. Här kan du se vad din ip-adress är, och vad den siffran egentligen säger.

Din ip-adress är . Men vad betyder det?

Du har förmodligen hört ordet ip-adress användas i ett flertal olika situationer. Kanske handlar det om en bloggare som meddelar att hen känner till en näthatares ip-adress och kommer ta reda på personen bakom. Eller kanske försöker du helt enkelt ta reda på vem en person är. Men vad en ip-adress faktiskt är kanske är mindre klart.

► LÄS MER: Bli mer anonym på nätet – i tre enkla steg

 
 
Så, vad är en ip-adress?
 
En ip-adress, eller ett ip-nummer, kan man förklara som din dators personnummer på internet. Alla datorer som är uppkopplade till internet ska ha sin egen unika ip-adress. I regel ser en ip-adress ut så här: 213.100.33.42.
 
Vad används ip-adresser till?
 
I grunden för att din dator ska identifiera sig på internet och koppla upp sig till andra datorer. När du går in på www.metro.se kopplar du egentligen upp dig till datorn med ip-adressen 80.72.1.41. Men ip-adresser är svåra att komma ihåg, och därför har alla sajter domännamn som till exempel metro.se. Genom ett system som kallas DNS omvandlas domännamnet till rätt ip-adress. När du skriver in www.metro.se används DNS-systemet för att koppla upp dig till ip-adressen 80.72.1.41, och på så kan du besöka metro.se.

► LÄS MER: IT-experten: Sluta gör ”tester” på Facebook – du säljer ut dina vänner
 
 
Kan jag ta reda på vem en person är om jag har dennes ip-adress?
 
Nej. Även om många ofta påstår att de kan spåra en person genom dennes ip-adress kan du på din höjd se vilken internetleverantör en person har och vilket län en person befinner sig i. Inte ens det är särskilt pricksäkert: ip-adresserna på Metros datorer går till exempel till Sundbyberg, och inte till Stockholm city där Metros kontor är belagt. Polisen kan dock i vissa fall spåra en person via dennes ip-adress genom at kontakta internetleverantören.

Kan jag dölja min ip-adress?

Eftersom alla datorer måste ha en ip-adress för att kunna surfa på nätet går det inte att besöka internet utan ip-adress. Du kan däremot med hjälp av olika tjänster byta IP-adress så att det inte är din riktiga ip-adress som syns på internet. Med hjälp av en proxy eller en vpn-tjänst skickas din internettrafik genom en annan dator vilket gör att du utåt sett på internet istället får den ip-adressen.

► LÄS MER:  Hans barns mobilnummer lades ut på nätet efter ”Julia Caesars” bloggtext
 

Källa: The Internet Engineering Task Force
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset