SD-ledaren gjorde comeback i offentligheten.
SD-ledaren gjorde comeback i offentligheten.

Jimmie Åkesson meddelar att han kandiderar för en ny period som partiledare för Sverigedemokraterna. Vad betyder det för SD?

– Jag är inte säker på att det har så jättestor betydelse, partiet har klarat sig ganska bra under Mattias Karlsson period. Det är inte frälsaren som återvänder, partiet står inte och faller med Åkesson, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet.

Det var när SD-ledaren Jimmie Åkesson höll sitt vårtal på Långholmen i Stockholm under lördagen som han gjorde avslöjandet: att han kandiderar till posten som partiledare återigen.

Statsvetaren Anders Sannerstedt är nästan säker på att Åkesson kommer att bli omvald.

– Jag har svårt att se Mattias Karlsson utmana honom, det tror jag inte på, säger han.

Har det varit ett avbräck för partiet när Åkesson har varit borta?

– Nej, det har det egentligen inte varit. Därför att partiet har ju gått framåt i opinionsmätningar under tiden. De andra i ledningen har klarat av uppgiften, det har inte varit något större avbräck, säger statsvetaren.

Jimmie Åkesson sjukskrevs för utbrändhet efter valet i höstas. För några veckor sedan återvände han till arbetet. På lördagen gjorde han comeback i offentligheten.

– Det vitala som har hänt under den här perioden är ju egentligen partiets besked i samband med budgetomröstningen i början av december, att man skulle fälla varje regering som inte tillmötesgick dem i invandringsfrågan. Men det ställningstagandet var, vad jag begriper, förankrat hos Jimmie också, säger Anders Sannerstedt.

Tror du att partiet kommer ta någon annan riktning med Åkesson tillbaka?

– Nej, det tror jag inte. Jag ser inte att någonting kommer bli särskilt mycket annorlunda.

Var det ett väntat besked?

– Man vet aldrig när det gäller utbrändhet, det är inte lätt att komma tillbaka. Men jag är inte överraskad, säger Anders Sannerstedt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset