Varje år kostar Säpos terroristbekämpning en kvarts miljard kronor. Exakt vad vi skattebetalare får för pengarna är oklart men mycket av det som har blivit känt förskräcker. Kritiken från FN:s tortyrkommitté efter Egyptenärendet är så svavelosande att man undrar om det verkligen handlar om Sverige. Den jättelika terroristinsatsen mot fem oskyldiga människor i Göteborg i höstas visade sig vara rena parodin som enligt åklagaren bottnade i slarv och inkompetens.

Och förra året kunde Metro avslöja att flera chefer vid Säpo hade satt i system att bryta mot lagen när det gäller hemlig avlyssning. En av dessa var chefen för terroristenheten. Ingen kunde dock åtalas eftersom de enligt åklagaren saknade kompetens och utbildning för sina arbetsuppgifter.

Hur ser det då ut med det rättsliga bevisunderlag som Säpo lyckas prestera till åklagarna? Ja, sedan terroristlagarna infördes år 2003 så har femton personer häktats, elva har åtalats och två har dömts. På åtta år.

Med detta facit i hand vore det givetvis intressant att veta hur många människor som varje år utsätts för Säpos hemliga avlyssning. Eftersom Säpo vägrar lämna ut uppgifterna så går jag till Stockholms tingsrätt där besluten de facto fattas. Jag befinner mig dock på minerad mark. Tingsrätten väljer att hemligstämpla allt – även den statistiska siffran. Jag får inte ens ta del av de sekretessbeslut som enligt lag krävs för att tingsrätten överhuvudtaget ska få hemlighålla själva avlyssningsbesluten.

Jag överklagar till hovrätten men får avslag även där. Till slut lyckas jag få prövningstillstånd i Högsta domstolen. Där anser man att frågan är så komplicerad att man begär in ett yttrande från Riksåklagaren – som givetvis vill hemligstämpla allt. Jag förlorar således även i HD men två av fem domare är skiljaktiga och vill att tingsrätten åtminstone ska tvingas redovisa att de ursprungliga sekretessbesluten faktiskt existerar.

Så mycket hemlighetsmakeri för en ynka statistikuppgift – dessutom i ett land där terroristbekämpningen kostar en kvarts miljard om året men endast två personer har dömts på åtta år.

Vad vill rättsstaten Sverige egentligen skydda? Knappast rikets säkerhet i varje fall.

+ Bästa sommarprataren i P1: musikproducenten Bengt Palmers.

Obegripligt hur världen har kunnat acceptera en figur som Gaddafi under alla dessa år?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset