Anna Kinberg Batra och Alliansen vill avsätta tre av Stefan Löfvens ministrar. Talmannen Urban Ahlin i mitten.
Anna Kinberg Batra och Alliansen vill avsätta tre av Stefan Löfvens ministrar. Talmannen Urban Ahlin i mitten.

Alliansen meddelade i går att de vill avsätta tre ministrar genom en misstroendeförklaring. Enligt medieuppgifter kan den nuvarande regeringen välja att avgå som följd av det. Men vad händer då?

  • Det första som händer är att statsministern, i det här fallet Stefan Löfven, meddelar talmannen att regeringen har för avsikt att avgå. Talmannen avsätter då regeringen.
  • Sedan är det talmannen, Urban Ahlin, som får en nyckelroll. Först begär han att den avgående regeringen ska sitta kvar som övergångsregering för att sköta löpande frågor.
  • Efter det börjar talmannen att bilda den nya regeringen. Han överlägger med partiledarna och de vice talmännen för att få en uppfattning om hur en regeringskonstellation, som får stöd i riksdagen, kan se ut. Sedan väljer talmannen en statsminister, och ger det som förslag till riksdagen, och meddelar vilka partier som ingår i den nya regeringen.
  • Förslaget prövas sedan i kammaren, i en öppen omröstning. Det innebär att om mer än hälften av riksdagens 349 ledamöter röstar emot förslaget, förkastas det. Om inte godkänns förslaget.
  • Godkänner inte riksdagen talmannens förslag får han tre nya försök på sig. Godkänns inget av de förslagen blir det extraval inom tre månader.

LÄS MER: Misstroendeförklaring – det här är vad det innebär

LÄS MER: Löfven påstås vara beredd att lämna över makten

Källa: Riksdagen 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset